Obama: Havel byl pro mne inspirací

Londýn – Svět truchlí. Bývalý český prezident Václav Havel zemřel dnes ráno ve věku 75 let. Zpráva o jeho úmrtí vzápětí obletěla celý svět jako takzvaná „breaking news“, která dominovala všem globálním médiím. Havel patřil mezi respektované politiky a osobnosti i v zahraničí – byl jedním z nejznámějších Čechů vůbec. Na českého exprezidenta proto vzpomínají politici z celého světa, kteří vyzdvihují především jeho nezlomnou víru v pravdu a lásku a boj proti komunistickému útlaku. Bývalý polský prezident a šéf hnutí Solidarita Lech Walesa v reakci na zprávu o Havlově úmrtí prohlásil, že by si český exprezident zasloužil Nobelovu cenu míru. Podle britského premiéra Davida Camerona má Evropa vůči Václavu Havlovi velký dluh. Prezident USA Barack Obama uvedl, že jej smrt Havla hluboce zarmoutila. Bývalého českého prezidenta zároveň označil za svou inspiraci. V Rusku komentuje Havlovo úmrtí hlavně tisk a opozice, Kreml mlčí. Všechna pondělní jednání v Radě EU, která zastupuje členské státy unie, začnou minutou ticha.

Zpráva o úmrtí Havla se ihned stala jedničkou všech hlavních globálních médií. Na všech webech se objevovaly Havlovy fotky a smutná oznámení o jeho smrti. Britský Telegraph označil českého exprezidenta za hrdinu „epického zápasu“, který ukončil studenou válku. 

BBC na Havla vzpomíná jako na člověka, který neměl rád pompu a obřadnost a který, obklopen doma mazanějšími českými politiky, byl ve světě obdivován jako spíše poněkud nervózní vyslanec své země než jako profesionální politik. Vždy toužil vrátit se k psaní, což nakonec učinil. Jako hluboce vážného myslitele, který měl zároveň rozpustilý smysl pro
humor, českého exprezidenta připomíná CNN.   

Telegraph o smrti Havla
Zdroj: ČT24/Telegraph

Deník The New York Times píše o Havlovi jako o plachém intelektuálovi s drobným knírkem a neudržovanými vlasy, který se stal symbolem moci lidí nenásilnou cestou zvítězit nad totalitární vládou. V nekrologu britského The Guardian je bývalý český prezident charakterizován mimo jiné jako podsaditý dramatik a muž, který se po převratu v roce 1989 stal nejobdivovanějším z prezidentů nově demokratizovaných států. O nejznámějším českém politikovi posledních několika desítek let píše na svém serveru například také katarská televize Al-Džazíra, indický deník The Times of India nebo brazilské noviny O Globo.

Čtenáři, diváci a posluchači po celém světě se dozvídali stejná slova – Havel byl podle médií symbolem svobody, hrdinou sametové revoluce a hlavně světovou osobností. Světové agentury jako AP či Reuters o něm píší jako o člověku, jenž ukončil desetiletí represe a významně napomohl k tomu, že v Československu padl komunistický režim.

Politici truchlí nad Havlovým odchodem

Slovenští politici truchlí nad smrtí bývalého prezidenta Havla. Podle premiérky Ivety Radičové Havel otevřel Československu brány do světa. Podle bývalého slovenského premiéra Mečiara zase patřil k osobnostem českého národa. „I když jsme měli rozdílné pohledy na slovenské potřeby ve společném státě, nelze mu upřít, že se při zavádění demokratických poměrů u nás po roce 1989 stal součástí i slovenských dějin,“ řekl.

Heinz Fischer, rakouský prezident:

„Byl umělcem a politikem, disidentem a státníkem a vždy dbal svého svědomí. Každý rozhovor s Václavem Havlem mi byl potěšením.“

Bývalý prezident Václav Havel převzal slovenskou cenu Nadace Jána Langoše
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Bývalý český prezident byl jedním z největších Evropanů naší doby. Na sociální síti Twitter to v reakci na smrt celosvětově známého disidenta a politika řekl šéf švédské diplomacie Carl Bildt. „Václav Havel byl jedním z největších Evropanů naší doby,“ napsal na svém účtu na Twitteru Bildt. Havlův hlas volající po svobodě podle něj vydláždil cestu jednotné a svobodné Evropě.

Podobně reagoval i ministr zahraničí sousedního Německa Guido Westerwelle. „Byl duší revoluce v Česku,“ uvedl Westerwelle na internetových stránkách německého ministerstva zahraničí. „Skláním se před tímto velkým bojovníkem za demokracii. Truchlíme spolu s českým lidem,“ dodal. Předseda Evropské komise José Barroso se o Havlovi vyjádřil jako o šampionovi demokracie a svobody. Jeho jméno bude navždy spjato se sjednocením Evropy.

Madeleine Albrightová:

„Pro mě byl Havel jednou z nejdůležitějších postav dvacátého století. Havel a americký exprezident Clinton byli dobrými přáteli. Měl morální důstojnost a uvědomoval si, že lidé ve střední Evropě chtějí být součástí Západu. Lidé v Americe si ho moc vážili.“

Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzeka je Václav Havel osobností představující sametovou revoluci a sjednocení Evropy. Byl a zůstane hrdinou. Německá kancléřka Angela Merkelová označila Havla za velkého Evropana. Zůstane podle ní nezapomenut za své prosazování svobody a demokracie i za svou lidskost. Exkancléř Kohl následně označil Havla za velkého muže, bez něhož by nebylo svobody.

Nobelova cena míru pro Havla?

Bývalý polský prezident Lech Walesa dnes v reakci na úmrtí českého exprezidenta prohlásil, že by si Havel zasloužil Nobelovu cenu míru. Na svém webu jej citoval polský deník Gazeta Wyborcza. Na prezidentském paláci ve Varšavě se navíc spustí vlajky na půl žerdi. Oznámil to polský prezident Bronislaw Komorowski.

Truchlí i Elysejský palác. Sarkozyho naplnila zpráva o Havlově úmrtí velkým zármutkem
a hluboce jím pohnula. Prezident zaslal kondolence českému lidu. Podle šéfa NATO Rasmussena se na Havla bude vzpomínat jako na velkého spisovatele, vizionáře i lídra, jenž pomohl opět sjednotit rozdělenou Evropu.

Prohlášení amerického prezidenta Obamy:

„Jeho nenásilný odpor otřásl základy impéria, odhalil prázdnotu represivní ideologie a prokázal, že morální vůdcovství je mocnější než jakákoliv zbraň. Hrál klíčovou roli v sametové revoluci, díky které jeho lidé získali svobodu a inspirovali generace lidí po celém světě, aby usilovali o sebeurčení a důstojnost.“

Podle bývalého amerického prezidenta George Bushe mladšího silný hlas Václava Havla na podporu lidské svobody změnil osud jeho země a překročil kontinenty. „V dobách komunistického režimu v Československu se na něj pohlíželo jako na nepřítele státu kvůli tomu, že se vysmíval samolibosti represivní vlády. Nejpodvratnějším činem dramatika z Prahy bylo to, že říkal pravdu o diktatuře. A když pravda konečně zvítězila, zvolil si lid tohoto důstojného, okouzlujícího, skromného a odhodlaného muže, aby vedl jeho zemi,“ uvedl také Bush, podle něhož se Havel, kterého nazval svým přítelem, stal jedním z největších hrdinů svobody.

Václav Havel při oslavě svých 75. narozenin
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN

Ruská i běloruská opozice má v Havlovi vzor

Z ruských médií oznámil smutnou zprávu z Česka jako jeden z prvních opoziční list Novaja gazeta. „Zemřel jeden z nejvýraznějších evropských politiků z období po pádu Berlínské zdi,“ napsaly noviny. Před deseti dny Novaja gazeta zveřejnila Havlův článek, který byl možná
posledním komentářem bývalého českého prezidenta publikovaným v zahraničním tisku. „Nejhorší ze všeho je občanská lhostejnost a apatie, je třeba neustále se domáhat svých občanských práv a svobod,“ napsal tehdy Havel v komentáři k situaci v Rusku po parlamentních volbách. 
       
V Bělorusku se k Havlově úmrtí vyjádřila jedna z hlavních disidentských skupin, která odvozuje svůj název od Charty 77, jejímž byl český exprezident zakladatelem. Odešel člověk, kterého bylo možné označit nejen za svědomí národa, ale za zosobnění cti celého světa, napsala na svém webu běloruská Charta 97.

Na Havla vzpomínají i novináři či spisovatelé

Polský novinář a někdejší disident Adam Michnik vzpomíná na Václava Havla jako na svého přítele, který jako první mluvil vlastním hlasem vedeným pravdou a svobodou. V článku otištěném na serveru listu Le Monde si Michnik Havla připomíná v často humorných situacích, v nichž se s ním setkal a stal jeho přítelem. Michnik článek napsal v roce 2003, kdy Václav Havel končil ve funkci prezidenta.

Také americký hudebník Lou Reed označil Havla za přítele a taktéž myslitele, kterého svět
potřebuje víc než kdy jindy. Smrt světoznámého dramatika, disidenta a politika komentovala i americká herečka Mia Farrowová. „Václav Havel byl skutečně velikým člověkem. Ať odpočívá v pokoji,“ napsala šestašedesátiletá herečka známá svým humanitárním angažmá. 

Salman Rushdie, spisovatel indického původu:

„A teď Havel. Zatraceně. Už mám dost toho, že své přátele a kamarády nacházím ve sloupcích nekrologů. Mohli by všichni, prosím, chvilku zůstat naživu?“