Ústavní soud zrušil části maďarských zákonů - včetně mediálního

Budapešť - Domácí i zahraniční kritici maďarského mediálního zákona, který podle nich umožňuje státu kontrolovat obsah zpravodajství a sloužit k cenzuře, uspěli. Maďarský ústavní soud dnes některé části zákona zrušil, stejně jako zákon o církvích a části zákona o trestním stíhání. Důvodem je skutečnost, že odporují ústavě a mezinárodním dohodám.

Za neústavní označil soud pasáže mediálního zákona týkající se regulace mediálního obsahu, ochrany novinářských zdrojů a instituce mediálního ombudsmana. Soud rovněž konstatoval, že obdržel několik připomínek, které kritizovaly opatření ovlivňující svobodu tisku a základní pravidla k ovládání obsahu zpravodajství, mediálních služeb a masové komunikace.

Anulovaný církevní zákon schválili maďarští poslanci v červenci, doposud ale nevstoupil v platnost. Problematický podle soudu není jen jeho obsah, ale samotný proces schvalování, kdy bylo k závěrečnému hlasování doplněno několik zásadních dodatků. Zákonu o trestním stíhání soudci vytkli mimo jiné nesrovnalosti v rozdělení kompetencí prokurátora a soudu, způsob nakládání se svědeckými daty, vazbu v délce 120 hodin a dobu, po kterou by obviněný neměl přístup k právnímu zástupci.

Maďarská opozice a aktivisté hnutí na ochranu lidských práv již několik měsíců pochybují, zda vláda premiéra Viktora Orbána respektuje principy právního státu. Již v srpnu přední maďarští spisovatelé a bojovníci za lidská práva v otevřeném dopise adresovaném Evropské unii a Radě Evropy vyjádřili obavy ze současného stavu právních svobod v zemi. Zmínili zejména nový církevní zákon, který podle nich porušuje svobodu vyznání a kvůli němuž může přijít údajně na 300 církevních komunit o státní uznání. To by prý znamenalo sociální katastrofu.