Češi zadržovaní v Zambii Vánoce doma neoslaví

Zambie – Tři Češi zadržovaní v Zambii kvůli podezření ze špionáže už přestali věřit, že se do Vánoc dostanou domů ke svým rodinám. Ministerstvo zahraničí, které slibovalo, že svátky oslaví muži doma, tvrdí, že vyjednávání nepolevuje. Ministr Schwarzenberg dnes s muži telefonicky hovořil.

Podle všeho se na situaci tří Čechů, kteří uvízli v Zambii, nic do konce roku nezmění. Jiří Cetel, Jan Coufal a Michal Vebr se smiřují s tím, že Štědrý den se svými rodinami nestráví. Ještě začátkem prosince přitom bylo české ministerstvo zahraničí optimistické. 

Teď se ale diplomacie hájí, že jednání se Zambijci jsou složitá. Čeká se na to, až trestní spisy tří Čechů zaregistruje zambijský vrchní soud. Počátkem každého měsíce přitom registraci spisů provádí kolegium soudců. Teprve po přijetí dokumentů budou moci následovat případné další formální kroky. 

Zadržovaným Čechům dnes telefonoval ministr Karel Schwarzenberg. Chtěl se zeptat, jak situaci snášejí, a také jim chtěl dodat sílu a ujistit je, že ani přes Vánoce česká diplomacie ve snaze o řešení jejich případu nepoleví. 

„Neztrácejte nervy a naději, určitě se to podaří,“ řekl dnes ministr. „Chtěl jsem jim, vzhledem k okolnostem, popřát požehnané Vánoce a ujistit je, že na ně ani v období svátků nezapomeneme,“ řekl také. Důkazem toho, že svoje slova myslí vážně, může být i fakt, že nechal třem zatčeným číslo svého mobilu pro případ, že by s ním chtěli naléhavě mluvit.   

Případ zadržených Čechů Jiřího Cetla, Jana Coufala a Michala Vebera pozorně sleduje prezident Václav Klaus, který kvůli tomu napsal svému zambijskému protějšku. Muži byli zadrženi v říjnu poté, co fotografovali zdejší vojenské letiště. Několik dní strávili ve vazbě, pak ale byli propuštěni na kauci a teď přebývají v rozestavěném domku bratra honorárního konzula. Musejí se ale pravidelně hlásit na policii.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)