Obamova dovolená na Havaji budí emoce

Washington - Americký prezident Barack Obama si letos s rodinou naplánoval celých 17 dní dovolené na Havaji a čelí za to kritice. Šéf Bílého domu si sice platí ubytování sám, ani pro státní kasu to ale není zadarmo. Prezidentův loňský pobyt tamtéž stál podle odhadů skoro dva miliony dolarů. Letos kvůli vyšším nákladům na let Air Force One dokonce dvakrát tolik.

Obamu letos bílé Vánoce nečekají, užije si ale dost bílých pláží. Oblíbenému luxusnímu komplexu amerického prezidenta na Havaji se běžně říká „zimní Bílý dům“. Trávil zde od svého uvedení do úřadu všechny Vánoce - 17 dní je ale zatím nejdelší dovolená, kterou si prezident vybral.

Jedna noc v komplexu stojí v přepočtu 70 tisíc korun. Dohromady půjdou výdaje přes milion. Místním obyvatelům Havaje cirkus kolem Obamy přináší řadu výhod. „Je to velice bezpečné. Nemusíme zamykat dveře a já nemusím pouštět alarm,“ řekla jedna z místních.

Barack Obama
Zdroj: AP/ČTK/Evan Vucci

Ozývá se ale kritika vůči Obamovi, který si bude tak dlouho užívat v době, kdy miliony Američanů bojují o živobytí. „Nic takového jako prezidentská dovolená neexistuje, prezidentství cestuje s vámi,“ podotkl Jay Carney, mluvčí Bílého domu.

Prezidenti si ale vždy našli čas na odpočinek - ve válkách i v době ekonomických krizí. Obamův předchůdce Bush na texaských rančích strávil z osmiletého mandátu rok a čtyři měsíce.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod