Syřané jsou nespokojeni s prací pozorovatelů LAS

Damašek – Nejméně 37 lidí dnes zemřelo při protivládních protestech v Sýrii. Střílelo se i ve městech, kde jsou právě pozorovatelé Ligy arabských států. Ti mají v zemi dohlížet na ukončení represí vůči opozici. Rozdělili se a míří do tří dalších měst – Dará, Hamá a Idlibu. Během prvních dvou dnů mise navštívili Homs, jedno z hlavních center protestů. Hned na začátku vzbudili kontroverzi, když šéf mise prohlásil, že tam neviděli nic vážného. Režim Bášara Asada podle ochránců lidských práv ukryl zatčené do objektů, kam pozorovatelé nemají přístup. Podle opozice v Sýrii od příjezdu pozorovatelů zabili vojáci nejméně 40 lidí.

Syrští aktivisté stále kritičtěji hodnotí dosavadní průběh mírové mise arabských pozorovatelů z LAS, které režim syrského prezidenta Bašára Asada podle syrských oponentů cíleně klame. Představitelé opozice požadují především odvolání a výměnu šéfa monitorovací mise LAS, Súdánce Muhammada Dabího, který je ve své vlasti sám obviňován z porušování lidských práv a účasti na genocidě.

Muhammad Ahmad Mustafa Dabí stál kdysi v čele súdánské vojenské rozvědky, která podle organizace Amnesty International v 90. letech pod jeho velením lidi svévolně zatýkala a zadržovala. Mnozí byli mučeni nebo zmizeli. „Co čekáte od šéfa monitorovací mise, který je sám obviňován ve vlastní zemi z genocidy,“ řekl člen hlavní opoziční koalice Syrská národní rada Ausáma Munadžid. "Proč nemůže misi řídit někdo z Egypta, Maroka nebo států Perského zálivu? Jeho (Dabího) vojenská minulost podkopává jeho hodnověrnost. Proč nevybrali někoho z oblasti justice nebo lidských práv?

Pozorovatelé jsou pod velkým tlakem nejen od úřadů, ale i místních. Ti se snaží upozornit na vraždy, mučení i úhybné manévry režimu. Takto to vypadalo v ohnisku nepokojů Homsu, kde včera protestovalo na 70 tisíc lidí. „Generále, na toto předměstí Baba Amr útočili minulých pět dní. Teď, kvůli vašemu příjezdu, režim tanky schoval,“ prohlásil jeden z demonstrantů.

Na kamery muži v červených vestách zpravidla nereagují, mimo ně ale slibují, že situaci budou monitorovat důkladně a nestranně. „Při první návštěvě v Homsu jsme neviděli nic děsivého. Naše vyšetřování ale bude pokračovat ještě dlouho,“ konstatoval Muhammad Ahmad Mustafá Dabí, vedoucí pozorovatelské mise. 

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí:

„Pozorovatelé musí mít pro svoji misi co nejvíce svobody, aby mohli navštívit všechna místa v zemi a sestavit podrobnou zprávu, co se děje a kde. Je to velmi důležité, protože současné informace jsou jednostranné.“

Prostí Syřané vkládali do příjezdu pozorovatelů velké naděje a doufali, že se k nim dostanou a budou jim moci osobně vylíčit krutosti Asadových bezpečnostních složek. Tuto naději i víru ale postupně ztrácejí. „Nemáme k členům pozorovatelského týmu moc přístup. Lidé už ničemu a nikomu nevěří. Jen bůh nám teď může pomoci,“ řekl opoziční aktivista abú Hišám z Hamá. Lidé prý v tomto městě vyšli do ulic, aby na pozorovatele počkali, ale všude jsou vojáci a na střechách odstřelovači.

Pozorovatelé LAS pokračují v misi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod