Třetina mladých Američanů má problém se zákonem

Washington - Skoro třetina Američanů má potíže se zákonem dříve, než jim je 23 let. Vyplývá to ze studie zveřejněné na webu portálu Pediatrics. Záznam v rejstříku se přitom s mladým člověkem táhne celý život a komplikuje mu třeba přijímací pohovory.

Kylu Williamsovi je 19 let. Přiznal se, že střelil policistu, který bojuje v nemocnici o život. Za pokus o vraždu prvního stupně pravděpodobně skončí za mřížemi. Podle poslední studie má přitom podobný škraloup každý třetí mladý Američan. Do svých 23 let byli aspoň jednou zadrženi nebo ve vazbě. 

„Od posledních národních obhajitelných odhadů postavených na datech z roku 1965, souhrnný počet zatčení amerických mladistvých (převážně v období pozdního dospívání a rané dospělosti) výrazně vzrostl,“ píše se ve zprávě. 

Ta přitom nerozlišuje závažné trestné činy nebo přestupky. Nepočítá jen drobná porušení dopravních předpisů. Opírá se o data posbíraná vládním statistickým úřadem mezi lety 1997 až 2008, dokument sleduje skoro 7,5 tisíce mladých napříč společností. 

Studie nepopisuje rasové nebo regionální rozdíly. Obecně ale platí, že mezi zatčenými je větší počet černochů a chudých obyvatel velkých měst. A převažují hlavně mladí, jejichž běžný život není v pořádku. „Víme, že se problémy odehrávají v nějakém kontextu. V životě těch lidí se v průběhu zatčení dějí různé věci a ty nejsou nutně dobré,“ vysvětluje spoluautor studie, profesor kriminálního práva a kriminologie z univerzity v Severní Karolíně Rober Brame.

Mladí Američané mají potíže se zákonem (zdroj: ČT24)