Pozorovatelé Sýrii neopustí

Damašek - Mise pozorovatelů v Sýrii zůstane. Tamní režim totiž nepřestává násilně potlačovat protivládní demonstrace. Uvádí to první oficiální zpráva pozorovatelů, z níž cituje televizní stanice Al Džazíra. O dosavadních výsledcích mise jednala v Káhiře Liga arabských států. Zvažovala i pomoc ze strany OSN. V Sýrii pokračují také střety mezi armádou a dezertéry. Při poslední přestřelce na jihu země bylo zabito 11 vojáků.

Poté, co první zprávu o pozorování představil šéf mise, generál Muhammad Dabí, se výbor ministrů zahraničí LAS rozhodl dát pozorovatelům čas pro další práci v souladu s arabským mírovým plánem. Ministři se zároveň vyslovili pro větší počet pozorovatelů, kteří budou mít více prostoru pro svoji činnost.
   
Liga zároveň podle agentury AFP vyzvala syrskou vládu i všechny ozbrojené skupiny působící v Sýrii k okamžitému ukončení násilností. Výbor ministrů zahraničí LAS měl při slyšení s pozorovateli posoudit celkovou situaci v Sýrii a „zvážit, jakých kroků bude v příští etapě zapotřebí,“ řekl novinářům před zahájením schůze mluvčí LAS. 
   
V Sýrii je dnes 163 mezinárodních pozorovatelů, které vede súdánský generál Dabí. Už jeho osobu považuje syrská opozice za nevěrohodnou, protože Dabí se jako šéf vojenské rozvědky údajně účastnil násilností v súdánském Dárfúru. Sám Dabí prohlásil, že posuzovat výsledky pozorovatelské mise je předčasné. „Mise teprve začala a neměla dostatek času, aby si vytvořila vlastní názor,“ řekl súdánský generál britskému listu The Observer.

Pozorovatelská mise LAS v Sýrii
Zdroj: ČT24

Násilí v Sýrii zatím neutichá. Vedle střetů vládních vojsk s demonstranty a dezertéry pokračuje také pohřbívání obětí sebevražedného atentátníka, který v pátek v Damašku zabil 26 lidí. Zatímco vláda tvrdí, že šlo o teroristický čin, podle opozice má atentát na svědomí režim Bašára Asada. „Znamená to bez jakýchkoli pochybností, že syrský lid čelí terorismu,“ podotkl ministr financí Adnan Hassan Mahmúd.

Mise pozorovatelů čelí po posledních událostech stále silnější kritice. „Žádná z podmínek arabského mírového plánu nebyla zrealizovaná. Zabíjení neustalo, armáda a bezpečnostní síly se nestáhly z ulic, média tam stále nesmějí a političtí vězni nebyli propuštěni,“ prohlásil Walíd al-Benní z exilové opoziční Syrské národní rady.

Sebevraždený útok v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Terčem útoků se stávají i samotní členové mise. V pátek je v Damašku napadly provládní síly. Nikomu se nic nestalo, podle odborníků měl ale incident přimět Ligu stáhnout syrskou misi. Situaci nepomáhají ani protichůdné zprávy, které přicházejí od jednotlivých pozorovatelů a které navíc nelze nezávisle ověřit. „Říká se, že jsou ti muži tady ozbrojení, ale viděl jsem na vlastní oči, že tu nejsou žádné ozbrojené akce, muži tu nestřílí,“ konstatoval jeden z pozorovatelů. Jiný z nich zase viděl odstřelovače prý na vlastní oči.

LAS jedná o odsunu pozorovatelů ze Sýrie (zdroj: ČT24)

Odpor proti režimu Bašára Asada, který začal v polovině loňského března, na mnoha místech vyústil ve střety mezi armádou a dezertéry, kteří se v poměrně velkých počtech soustřeďují v takzvané Syrské svobodné armádě.