Životopisy nových kardinálů posbíral Vatikán na Wikipedii

Vatikán - Vatikán přiznal, že při vytváření životopisů nových 22 kardinálů, které minulý týden rozeslal novinářům využil Wikipedii. Podle BBC tiskové oddělení Vatikánu informace v některých případech slovo od slova okopírovalo z italskojazyčné verze této encyklopedie, jejíž obsah vytvářejí sami uživatelé internetu.

Podobnosti textů z Vatikánu s hesly na Wikipedii si všiml italský novinář a blogger Sandro Magister, znalec vatikánských poměrů. Tomu, že se informace o nových kardinálech zřejmě nezrodily v sídle hlavy katolické církve, nasvědčuje třeba výraz „katolický“, který se u mnoha jmen vyskytoval. Novináři si o jednom z nových kardinálů mohli přečíst, že Willem Jacobus Eijk, nizozemský arcibiskup je „osobností náboženského života, o které se v jeho zemi velmi diskutuje“, protože „má silné sklony ke konzervatismu, hlavně pokud jde o potraty a homosexualitu“. Tiskové oddělení neuvedlo, odkud takové informace čerpalo.

Vatikán se hájí, že se snažil pomoci novinářům, kteří o dění v katolické církví píší, a že je varoval, že životopisy jsou neoficiální. Mluvčí Federico Lombardi řekl, že jeho podřízení o tom, kdo se stane novým kardinálem, předem nevěděli, a životopisy proto připravovali ve spěchu. Oficiální životopisy nyní Vatikán umisťuje na své webové stránky.

Vydáno pod