Půlka ztroskotané lodi u Zélandu se potápí

Wellington - Polovina nákladní lodi Rena, která před třemi měsíci uvízla na útesu u pobřeží Nového Zélandu, se dnes začala potápět. Během víkendové bouře se trup rozlomil na dvě části. Příď zůstala pevně zaklíněná na útesu, záď se začala naklánět. Podle novozélandské námořní správy se záď plavidla sesunula z útesu a naklonila natolik, že klesá ke dnu.

Řecká nákladní loď plující pod liberijskou vlajkou najela na útes u zátoky Tauranga u novozélandského Severního ostrova loni 5. října. Z poškozeného plavidla, které vezlo 1700 tun oleje, 200 tun vlastního paliva a přes 1300 kontejnerů, uniklo do moře nejméně 360 tun topného oleje. Ten zamořil okolní pláže a zabil tisíce ptáků.

Nákladní loď Rena se potápí
Zdroj: ČT24

Při rozlomení plavidla spadly do vody asi tři stovky z dosud zbývajících 830 kontejnerů. Navíc hrozí, že z lodi unikne zbylé palivo. Záchranáři tvrdí, že další ekologická katastrofa už na místě nehrozí. Potvrdil to i ministr životního prostředí Nick Smith. „Riziko pro životní prostředí je oproti dřívějšku jen minimální, vytéci mohou nanejvýš desítky tun oleje, ne stovky.“