Dětma nezatopíš - a samopalem už teprve ne

Moskva – Devětasedmdesát kalašnikovů v přepočtu za necelých 300 korun získal důchodce Nikolaj Němyčev z jedné obce pod Uralem. Od kolemjedoucího řidiče kamionu nakoupil dřevěné bedny, které chtěl rozštípat a zatopit si s nimi. Vevnitř ale našel zbraně a zásobníky. Policie zjistila, že pocházejí z nedaleké zbrojovky, která měla zastaralé typy kalašnikovů sešrotovat. Šofér prý absolutně netušil, že bedny nejsou prázdné.

Žertovná příhoda může mít vážnější dohru, pokud vyšetřovatelé řidiči neuvěří. Opletačkám se nejspíše nevyhnou ani šéfové zbrojovky. Osobní návštěvu v podniku už přislíbil nový vicepremiér pro zbrojní výrobu Dmitrij Rogozin.

Podle kriminalistů, kteří náklad zabavili, bedny penzistovi prodal devětatřicetiletý šofér soukromé firmy, který náklad vezl z nedaleké zbrojovky Ižmaš do šrotu. Cestou si však usmyslel si trošku přivydělat. Zbraně byly zastaralého typu AKM, vyvinutého v roce 1959, tedy nejspíše z 60. či 70. let. Do zbrojovky je k sešrotování odeslalo ministerstvo obrany.

Sousedi ve vsi Sovchoznyj nyní důchodci neřeknou jinak než „zbrojní baron“. Na dvorku měl totiž 64 beden se 79 samopaly, 253 zásobníky a ještě kupu náhradních dílů.