Asad omezuje zahraniční média, katarský šejk navrhl intervenci

Damašek – Vláda prezidenta Bašára Asada se už více než deset měsíců snaží potlačit protesty tamní opozice. Za tu dobu v zemi podle údajů OSN zahynulo asi 5 tisíc lidí. Režim ale stále sveřepě tvrdí, že bojuje proti teroristům, jakýkoli zásah zvenčí odmítá a přísně kontroluje, jaké informace ze země vycházejí. V Damašku to zažil i štáb České televize. Trpělivost už dochází katarskému šejkovi, který se jako první z arabských vůdců vyslovil pro invazi do Sýrie. Chce prý zastavit nekončící krveprolití.

Obyvatelé damašského předměstí Duma, které je jedním z center syrského odporu, se všemožně snaží upozornit na zoufalou situaci ve městě. Bohužel však bezvýsledně. Práci zahraničních novinářů, včetně štábu České televize, každodenně omezují úřady, které při jakékoliv zmínce o nepokojích zástupce médií rychle odvážejí mimo veškeré dění.

Na místa nejostřejších střetů tak není vůbec snadné proniknout. Kontrol na cestách je čím dál víc a jsou také pečlivější. „Nemáme rozkaz, abychom lidem bránili demonstrovat, chráníme je před útoky teroristů,“ tvrdí jeden ze syrských policistů. Když chtěl ale reportér ČT Jan Moláček navštívit pohřeb včera zabitého demonstranta, průvodce mu v tom zabránil. Sednout do auta, zavřít okna a nejkratší cestou pryč. „Odjedeme odsud, pak můžeme diskutovat,“ sdělil novinářům muž, jenž byl návštěvníkům přidělen.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Katarský šejk navrhl invazi arabských jednotek do země

Popagandistická mašinérie se snaží prezentovat zdejší klid. Ten je ale bohužel jen zdánlivý. Uvědomují si to i okolní státy v regionu, jež dosud proti autoritativnímu režimu prezidenta Asada nijak nevystupovaly. Jako první z arabských vůdců se pro zastavení krveprolití v Sýrii vyslovil katarský emír šajch Hamad bin Chalífa Sání. V rozhovoru s americkou televizí CBS prohlásil, že by do země měly být vyslány arabské jednotky. Podobu možné intervence ale neupřesnil.

Podle OSN od začátku protivládních protestů v Sýrii zahynulo přes 5 000 lidí. Násilnosti se zatím nepodařilo zastavit ani pozorovatelům Ligy arabských států (LAS), kteří jsou v zemi od konce prosince. Agentura Reuters s odvoláním na jednoho z exilových opozičních vůdců uvedla, že jen dnes syrská armáda zabila nebo zranila na 40 lidí ve městě Zabadání u hranic s Libanonem.

Vydáno pod