Chorvatsko před referendem k EU masíruje nerozhodnuté

Záhřeb - Chorvatsko finišuje s přípravami nedělního referenda o vstupu do Evropské unie. Jeho výsledek může ještě skončit překvapením: podle posledních průzkumů chce do sedmadvacítky 55  procent obyvatel. Sedmadvacítku zemí by Chorvatsko mohlo rozšířit příští rok.

Stále větší pozornost na sebe mezitím strhává blesková mediální kampaň. Vláda vzešlá z prosincových voleb se snaží narychlo napravit to, co podle ní zanedbali předchůdci. Devět z deseti Chorvatů ještě loni na podzim nevědělo, co od vstupu do Evropské unie čekat. Aktuální poměr mezi jejími zastánci a lidmi, kteří jsou proti vstupu nebo zatím jednoduše nevědí, je zhruba půl na půl. Masivní kampaň to má narychlo změnit, velké nadšení ale zatím nevzbuzuje.

Pro vládu je přitom referendum klíčové - je to její první velký test. Kabinet také věří, že vstup do Evropské unie sníží nezaměstnanost a zlepší ekonomickou situaci země.

Chorvatsko se chystá na referendum k EU (zdroj: ČT24)

Ministryně zahraničí a evropských věcí Vesna Pusičová ve středu v rozhlasovém rozhovoru upozornila, že když země do unie nevstoupí, nebude mít státní rozpočet na výplatu penzí. „Nechci být krutá, ale když do unie nevstoupíme, nedostanete důchody… Jde nám o život! Hlasujte pro budoucnost naší země,“ zvolala nezvykle emotivně ministryně v živém vysílání záhřebského rádia Antena. „Když budeme hlasovat proti vstupu, v ten moment se nám zhorší rating, což znamená, že nebudeme moci splatit naše dluhy. A důchody jsou závislé na stavu ekonomiky,“ vysvětlovala posluchačům ministryně.