Potápěči objevili ve vraku Concordie tělo ženy

Řím – Italští záchranáři pokračují v hledání pohřešovaných z výletní lodi Costa Concordia. Potvrzených obětí je zatím dvanáct – ve vraku podle italských úřadů našli potápěči tělo ženy. Pohřešuje se ale dalších 20 lidí a šance na jejich přežití je nyní už mizivá. Jedná se zejména o německé turisty. Italské sdružení spotřebitelů Codacons a nejméně dvě americké advokátní kanceláře chystají řadu žalob proti společnosti Costa Crociere. Budou žádat vyšší odstupné, než jaké stanovuje zákon. Italské úřady dnes také potvrdily zprávy, že kolem lodi jsou na hladině skvrny lehkého paliva. Ujistily ale, že jde o velmi malé množství, které nepochází z palivových nádrží, nýbrž z motorů záchranných člunů či mazadel ze strojovny. Toto znečištění je prý zcela pod kontrolou záchranářů.

Odborníci potvrdili, že loď je stabilizovaná a počasí je lepší, než se předpokládalo. Potápěči tak mohli od 7:00 středoevropského času opět sestoupit do hloubky asi 20 metrů. „Dnes se zaměřujeme na 3. a 4. palubu,“ upřesnil mluvčí pobřežní stráže Cosimo Nicastro. Těla se podle něj nacházejí spíše uvnitř lodi než v moři. „Použijeme více výbušnin, které instalujeme do vraku. To nám umožní dostat se do dalších interiérů lodi. Jsou to velmi komplikované operace a vyžadují maximální nasazení. Budeme pokračovat do té doby, dokud si nebudeme jistí, že uvnitř nikdo není,“ řekl Filippo Marini, mluvčí pobřežní stráže.

Potápěči našli tělo ženy, jejíž občanství úřady zatím nesdělily, na čtvrté palubě v zádi plavidla krátce před 13:30, upřesnil představitel četníků. Trpělivost ale dochází pozůstalým obětí a pohřešovaných. Erika Soria Molinová pracovala na lodi jako servírka. Její otec a sestra už nedoufají, že přežila – chtějí alespoň najít její tělo. Navíc záchranné práce považují za chaotické a pomalé. „Ptám se, kdy začnou hledat moji dceru, která musí být potopená pod lodí. Pravděpodobně v příkopu. Chci, aby ji našli,“ prohlásil otec pohřešované dívky.

Cosimo Nicastro, mluvčí pobřežní stráže: 

„Naděje najít někoho živého v části pod vodou se zmenšila a tato naděje se zmenšuje každým dnem… Záchranáři budou pokračovat, dokud bude aspoň nějaká naděje… Musel by to být ale zázrak. I kdyby se při ztroskotání parníku vytvořila vzduchová bublina, je minimální naděje najít v takových podmínkách s nízkými teplotami vody někoho živého.“

Současně se záchrannými pracemi vrcholí přípravy na odčerpání zhruba 2 400 tun pohonných hmot, které zůstaly v nádržích parníku a které by se mohly vylít do moře a způsobit velkou ekologickou katastrofu. V pátek večer byly kolem vraku umístěny plovací zátarasy na ochranu pobřeží před možným únikem paliva. V oblasti žije až 700 druhů rostlin a živočichů.

Gino Galatolo, majitel rybářského obchodu:

„Pokud se to rozlije, bude to mít krizový dopad pro celé toskánské souostroví. Utrpí cestovní ruch, odrazí se to i na finančních příjmech. Pro naše aktivity to může mít trvalé škody.“

Italská luxusní výletní loď Costa Concordia s 4 229 cestujícími podnikala v pátek 13. ledna odpoledne cestu po Středomoří, když najela na mělčinu u ostrova Giglio, který se nachází nedaleko pobřeží jižního Toskánska. Při nárazu se v boku lodi vytvořila sedmdesátimetrová trhlina a plavidlo se převrátilo na bok. Jeho polovina zůstala nad mořskou hladinou díky malé hloubce.