V Egyptě poprvé jedná nové Lidové shromáždění

Káhira – V Egyptě zasedá poprvé v novém složení po volbách Lidové shromáždění, dolní komora parlamentu. Většinu míst tam zaplní islamisté. Nejvíce křesel mají poslanci strany Svoboda a spravedlnost (FJP), která je větví dřív zakázaného Muslimského bratrstva. Předsedou dolní komory parlamentu byl dnes zvolen šéf strany Muhammad Saad Katátní. Dostal 399 ze 496 hlasů. První zasedání provázejí spory o způsob přísahy, neboť někteří nechtějí skládat přísahu na ústavu dle předepsané formulace. Jeden z islamistů připojil odkaz na islámské právo šaría.

Katátního volbě předcházela ostrá debata, zda by kandidáti na tento post měli mít možnost před volbou nejdříve promluvit k plénu. Devětapadesátiletý Katátní, který dříve působil jako vysokoškolský profesor botaniky a šéf komory sdružující akademiky, byl do parlamentu zvolen již v roce 2005. Na rozdíl od většiny svých kolegů, kteří jsou parlamentními nováčky, tak platí za zkušeného politika. V krátkém proslovu slíbil, že bude respektovat svobodu názorů, pokračovat v odkazu „revoluce“ a pracovat na vzniku „ústavního, demokratického a moderního Egypta“. Poděkoval armádě za to, že splnila slib uspořádat volby.

Dvě třetiny křesel v dolní komoře patří islamistům, 47 procent mandátů si totiž ve volbách připsala politická odnož Muslimského bratrstva a další pětinu obsadí ultrakonzervativní Núr. V poli poražených zůstaly liberální strany. „Lidé ukázali svoji svobodnou vůli, že nejsou lhostejní k islámské kultuře a že islám není v rozporu k hodnotám a prostředkům demokracie,“ prohlásil Essam El-Erian, místopředseda strany Svobody a spravedlnosti. První volby od loňského svržení prezidenta Husního Mubaraka se konaly v několika etapách loni v listopadu, prosinci a letos v lednu.

Muslimské bratrstvo za Mubaraka působilo částečně v ilegalitě a jeho členové mohli do parlamentu kandidovat pouze jako nezávislí. Na rozdíl od Mubarakovy strany, která byla po jeho svržení rozpuštěna, ale nemá FJP parlamentní většinu a bude muset hledat koaliční partnery. „Budeme spolupracovat s kýmkoli,“ včetně vojenské rady, řekl místopředseda FJP.

Egyptský parlament
Zdroj: ČTK/AP/Khaled Elfiqi

V očích návštěvníků Egypta vzbuzuje obavy postoj islamistů k turistice. Mluví se například o zákazu alkoholu nebo oddělených plážích. „Obavy nejsou na místě. V turistickém průmyslu v Egyptě pracuje 8 milionů lidí a jakákoliv vláda, která se ujme moci, to bude muset respektovat. Turistický ruch bude dle mého názoru podporován a rozvíjen jako dosud,“ řekl Stanislav Zima z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Předseda strany Svoboda a spravedlnost Essam El-Erian:

„Arabské jaro ukázalo, že Arabové mají silnou touhu po demokracii, že ji sami dokážou vybudovat, bez pomoci nebo kopírování vzorů ze zahraničí.“

První zasedání parlamentu v novém složení má symbolický rozměr. Protesty proti Mubarakově vládě v Egyptě propukly téměř přesně před rokem – 25.ledna.

V neděli začnou Egypťané rozhodovat o složení horní komory parlamentu. Zákonodárci pak sestaví komisi, která vypracuje novou ústavu. Na konec června jsou pak naplánované volby hlavy státu.

Vydáno pod