Tymošenko žádá Roithovou o nezávislé lékařské vyšetření své manželky

Brusel/Kyjev/Praha – Manžel Julije Tymošenkové se obrátil na českou europoslankyni Zuzanu Roithovou, aby vytvořila a vedla nezávislou skupinu evropských lékařů, kteří by vyšetřili zdravotní stav vězněné ukrajinské expremiérky. Jak Roithová upřesnila v rozhovoru pro ČT, Oleksandr Tymošenko si po konzultaci s dcerou a rodinou přeje, aby vůdkyně ukrajinské opozice byla vyšetřena mimo objekt věznice.

Podle Tymošenka se zdraví jeho manželky prudce zhoršuje. Roithová má na programu příslušné konzultace a chystá koncepci požadované skupiny, nicméně považuje za obtížné, aby se lékaři vůbec mohli s Tymošenkovou setkat, natož pak ji vyšetřit mimo věznici. Kyjev se snaží zdravotní potíže vězněné političky bagatelizovat.

Tymošenko dostal azyl v Česku 6. ledna. Jeho manželka byla loni na Ukrajině odsouzena k sedmi letům vězení v procesu, který Západ ostře kritizoval jako politicky motivovaný. EU kvůli případu Tymošenkové zastavila i proces sbližování s Kyjevem. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sice udělal z členství Ukrajiny v EU svoji hlavní prioritu, ale na Světovém ekonomickém fóru v Davosu před několika dny dal najevo, že v případu Tymošenkové není ochoten ustoupit – bez ohledu na to, že to poškodí ekonomiku jeho země a její vztahy s Evropskou unií. Navíc byla proti Tymošenkové zahájena i další trestní stíhání.

Telefonát Zuzany Roithové (zdroj: ČT24)

Podle ukrajinské generální prokuratury se v pondělí konala porada vedení ministerstva zahraničí, zdravotnictví a vězeňské správy o sestavení mezinárodního lékařského týmu ze zástupců Kanady, Německa a Červeného kříže. Německo budou zastupovat dva lidé, Kanadu a Červený kříž po třech. Skupina vyšetří zdravotní stav Tymošenkové a v případě nutnosti jí navrhne léčení. Přesnější datum ale oznámeno nebylo. Agentura Interfax potvrdila, že v čele mezinárodního lékařského týmu by mohla stanout bývalá česká ministryně zdravotnictví Roithová. Europoslankyně řekla, že pokud na žádost kývne, nebude její úkol odborný, ale manažerský.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24