Ukrajinský prokurátor o Tymošenkové: Léčení netřeba, operace už vůbec ne

Kyjev - Generální prokurátor Ukrajiny Viktor Pšonka tvrdí, že bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková nepotřebuje nemocniční léčení ani operativní zákrok. Vyplývá to podle něho z výsledků vyšetření, které provedli zahraniční lékaři v minulých dnech. „Není třeba žádné léčení v nemocnici, a už vůbec ne operace. To jsou závěry zahraničních lékařů, kteří Tymošenkovou vyšetřovali.“ Sama vězněná expremiérka svým obhájcům písemně nařídila, aby v případě potřeby její diagnózu zveřejnili. Podle obhajoby zahraniční konsilium označilo její stav za vážný.

Obhájce Tymošenkové Serhij Vlasenko dnes novinářům oznámil, že odsouzená ho písemně zmocnila zveřejnit její diagnózu, bude-li to zapotřebí. „Obdržel jsem písemný souhlas Julije Tymošenkové s úplným nebo částečným zveřejněním její diagnózy v závislostí na míře lží, které bude státní moc rozšiřovat,“ prohlásil Vlasenko. „Tuto pravomoc nyní mám, ale využít ji hned teď považuji za předčasné,“ dodal.

Pšonka připustil, že Tymošenková má problémy s páteří, zdůraznil ale, že závěry zahraničních a ukrajinských lékařů „se prakticky shodují“. Tyto závěry jsou ale důvěrné a byly podle něho osobně předány Tymošenkové. Lékaři jí dali nejen výsledky vyšetření, ale i doporučení léčby, jež by odstranila její problémy. Generální prokurátor také upozornil, že Tymošenková si nenechala vyšetřit krev, i když lékaři jí to doporučovali udělat.

Generální prokuratura i vězeňská služba byly podle Pšonky ochotny nabídnout v případě nutnosti vyšetření Tymošenkové v některém státním nebo soukromém zdravotnickém zařízení v Charkově. Ale lékařská komise to nepotřebovala a její členové vyšetřili vězněnou na místě přímo ve věznici.

Lékařská komise složená z ukrajinských a zahraničních odborníků vyšetřovala Tymošenkovou 14. a 15. února. I když závěry vyšetření nebyly zveřejněny, objevily se spekulace, že Tymošenková má vyhřezlou ploténku, která bude vyžadovat operativní zákrok. Náměstkyně ministryně zdravotnictví Rajisa Moisejenková to však ve středu popřela a prohlásila, že v diagnóze žádná zmínka o vyhřezlé ploténce není. Obhájce vězněné vůdkyně opozice Serhij Vlasenko ale tvrdí, že nezávislí zahraniční lékaři konstatovali vážný zdravotní stav Tymošenkové. Hovořili prý o naprosto jiném způsobu léčby a nevylučovali ani operativní zákrok. Tymošenková se podle něho se závěry lékařské komise nestihla náležitě seznámit.

Ukrajinská expremiérka, která si ve vězení odpykává sedmiletý trest za zneužití pravomoci, si od svého uvěznění loni v létě stěžuje na silné bolesti zad. Odmítla však vyšetření ukrajinskými lékaři, kterým nedůvěřuje, a nechala se vyšetřit až od zahraničních odborníků.

Vydáno pod