Igor Matovič - černý kůň slovenských voleb

Bratislava - Průzkumy před předčasnými volbami na Slovensku ukazují, že voliči znechucení korupčními skandály odmítají zavedené tváře. Lákají je nové strany a nové osobnosti. Jednou z nich je Igor Matovič a jeho Obyčejní lidé - nezávislé osobnosti. Podle preferencí by se tato strana mohla stát třetí nejsilnější v parlamentu. Matovič sází zejména na hlasy studentů a nerozhodných voličů, nicméně jejich hlasy ho nemusí do parlamentu dostat, protože své jméno umístil až na konec kandidátky strany – takový riskantní krok u tohoto politika není první ani poslední.

Igor Matovič je první slovenský politik, který před několika dny přímo před kamerami odpovídal na otázky za asistence detektoru lži. A voličům tak vzkázal, že nekrade. Sám tvrdí, že tam šel dobrovolně, aby lidem dokázal, že politika může být i jiná. Detektor ale Matovičovi trochu zkrátil kandidátku. Po výzvě, aby ostatní též podstoupili detektor lži, naráz odešlo dvacet osobností. Jeho preferencemi to ale neotřáslo. 

Matovič, který byl jedním z vládních poslanců, kteří na podzim shodili vládu Ivety Radičové (SDKÚ-DS), tvrdí, že se strana se zeštíhlením kandidátky „očistila“.

  • Igor Matovič, kandidát č.150 na kandidátce Obyčejných lidí zdroj: ČT24
  • Igor Matovič zdroj: ČT24

Matovič totiž ví, jak zaujmout - například, když zaparkoval auto na přechodu, aby poukázal na nesmysl poslanecké imunity. Do parlamentu se ale paradoxně dostal potichu, z posledního místa kandidátky liberální SaS, a to jen díky kampani v regionálním tisku. Stal se součástí a velmi rychle i problémem vládní koalice.

Igor Matovič

„Já nemám problém dnes říct Ficovi, že je vagabund a zítra se s ním dohodnout na dobrém zákoně, který prospěje Slovensku.“

A právě za hlasování s opozicí dostal padáka, a proto založil vlastní stranu nezávislých osobností. Strana SaS, na jejíž kandidátce byl Matovič do parlamentu původně zvolen, si zatím vede o něco lépe, v průzkumech se k ní přiklání okolo šesti procent voličů.

Matovič na přednášce na VŠ v Banskej Bystrici:

„Když lidem dopřejete svobodu, tak vás právě překvapí tím, že se budou chovat mnohem zodpovědněji, než když nad nimi stojíte.“ 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod