Sedm mrtvých po střelbě na univerzitě v Oaklandu

Oakland (USA) - Sedm mrtvých a tři raněné si vyžádala střelba na soukromé křesťanské univerzitě Oikos v Oaklandu poblíž San Franciska v americké Kalifornii. Podezřelého pachatele zadrželi policisté několik kilometrů od místa činu a nyní je ve vazbě. Je jím 43letý One Goh, muž korejského původu. Policie se domnívá, že střelec jednal sám. Motiv střelby zůstává zatím nejasný.

Podle amerických médií je podezřelý patrně bývalým studentem univerzity. Muž silnější postavy asijského původu prý střílel v khaki oblečení. Podle listu Oakland Tribune policisté podezřelého zadrželi na parkovišti u zhruba pět kilometrů vzdáleného nákupního střediska v nedaleké Alamedě. Předtím vešel do samoobsluhy a řekl, že právě střelil několik lidí, uvedla televize KTVU.

Pastor Jong Kim, který školu před deseti lety založil, řekl listu Oakland Tribune, že střelec je bývalý student a ve škole navštěvoval kurzy pro ošetřovatele. Uvedl také, že u střelby nebyl, protože byl ve své kanceláři. Slyšel prý však asi 30 výstřelů, jiní svědci hovoří asi o šesti až deseti výstřelech. Podle KTVU začal pálit v jedné ze tříd. Podezřelý byl údajně nedávno vyloučen z jedné ze tříd školy.

Jedna ze svědkyň událostí řekla listu San Francisco Chronicle, že viděla, jak ze školy vyběhla mladá žena se zkrvavenou rukou a křičela. Tvrdila prý, že ji nějaký muž postřelil ve třídě pro ošetřovatele, kde nejdřív zastřelil jednoho člověka, načež začal střílet po učebně.

Oakland Tribune s odvoláním na příbuzné jedné ze zraněných obětí uvedl, že podezřelý muž se na škole objevil po několika měsících. Své bývalé spolužáky prý vyzval, aby se postavili ke zdi, načež vytasil zbraň. „Lidé začali utíkat a on začal střílet,“ řekl Gurpreet Sahota, jehož švagrovou kulka zasáhla do paže.

Tashi Wangchuk, jehož manželka na školu chodila a byla svědkem pondělních událostí, řekl, že podle policie muž nejdřív zasáhl jednu ženu u tabule a pak střílel v různých třídách. Jeho žena prý svou učebnu zevnitř zamkla a zhasla světla. Střelec prý bouchal na dveře, pak začal střílet a odešel. Prostřelil sklo ve dveřích, ale nikoho nezranil.

Jedná se o nejtragičtější školní střelbu v USA od masakru z roku 2007, kdy student pocházející z Jižní Koreje na Virginském polytechnickém institutu v Blacksburgu zastřelil 32 lidí a sám sebe.

Oaklandská škola se zaměřuje především na korejské studenty a poskytuje také kurzy teologie, hudby a asijské medicíny. Snaží se však studentům vštěpovat křesťanské hodnoty. Školu využívá hlavně místní korejská komunita.

Oakland: 7 mrtvých a 3 zranění (zdroj: ČT24)

Přehled nejhorších případů střelby na školách v USA:

45 mrtvých - 18. května 1927 - Při sérii bombových atentátů v základní škole ve městě Bath v americkém státě Michigan zemřelo 45 lidí (z toho 38 dětí, dva učitelé, čtyři další dospělí a útočník) a 58 bylo zraněno.

33 mrtvých - 16. dubna 2007 - Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu přišlo o život 32 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Vraždil student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu.

17 mrtvých - 1. srpna 1966 - Pětadvacetiletý student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 16 lidí a 31 zranil, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil Whitman svou manželku a matku. První větší případ střelby na školách.

15 mrtvých - 20. dubna 1999 - Na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton ve státě Colorado dva maskovaní mladíci, kteří sami byli studenty téže školy, zastřelili 12 studentů a profesora, 21 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.

10 mrtvých - 21. března 2005 - Deset lidí zemřelo v indiánské rezervaci Red Lake v americkém státě Minnesota. Šestnáctiletý student místní střední školy Jeff Weise zabil doma své prarodiče a pak v areálu školy zastřelil pět spolužáků, strážce, učitelku a nakonec sebe.

7 mrtvých - 2. dubna 2012 - Střelba na soukromé vysoké škole v Oaklandu v americkém státě Kalifornie si vyžádala sedm mrtvých a tři zraněné. Podezřelý byl zadržen.

6 mrtvých - 2. října 2006 - V amišské škole Nickel Mines v obci Bart Tonship (stát Pensylvánie) zastřelil dvaatřicetiletý Charles Roberts pět dívek ve věku sedm až 13 let a dalších pět zranil. Poté spáchal sebevraždu.

6 mrtvých - 14. února 2008 - Střelba v areálu univerzity v americkém státu Illinois si vyžádala pět mrtvých studentů a život útočníka, který spáchal sebevraždu. Útočník, kterého zdroje z univerzity identifikovaly jako sedmadvacetiletého studenta Stevena Kazmierczaka, zranil dalších 15 lidí.

5 mrtvých - 24. března 1998 - Při útoku dvou chlapců ve věku 11 a 12 let ve škole v arkansaském Jonesboro přišly o život čtyři žačky ve věku 11 až 12 let a jeden učitel; devět dalších dívek a jeden učitel utrpěli zranění.