Lavrov: Syrská opozice nemá proti Asadově armádě šanci

Damašek - Syrská opozice není schopna porazit armádu prezidenta Bašára Asada, ani kdyby se po zuby ozbrojila. Prohlásil to dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Kritizoval rovněž spojence opozice ze skupiny Přátelé Sýrie. Podle něj tyto země, k nimž patří i Česko, podrývají mírové úsilí zmocněnce pro Sýrii Kofiho Annana. V centrální části Sýrie dnes pokračují boje, ačkoli vláda před několika hodinami oznámila, že začala stahovat vojáky z měst. Podle opozičních aktivistů si úterní srážky vyžádaly na 80 obětí.

Vyzbrojená opozice se Rusům nezamlouvá

Lavrov prohlásil, že Annanův mírový plán měl všeobecnou podporu, kterou narušila nedávná konference Přátel Sýrie. Účastníci se na ní dohodli na formě finanční pomoci opozičním bojovníkům a na možnosti dalších opatření pro ochranu syrských občanů. Rusko, které ke skupině podobně jako Čína nepatří, to považuje za souhlas s vyzbrojením opozice.

Lavrov dnes řekl, že to povede k dalšímu krveprolévání, přičemž opozici se ani pak nepodaří porazit Asadovu armádu. „Ani po zuby vyzbrojená opozice syrskou armádu neporazí. Vraždění bude následovat mnoho let,“ sdělil Lavrov.

Sýrie
Zdroj: Edlib News Network ENN/AP Photo

Rusko je nejvýznamnější dodavatel zbraní Damašku. Od začátku syrského konfliktu, který má na kontě životy 9000 lidí, odmítá Asada vyzvat k odstoupení a blokuje mezinárodní rezoluce.

Boje v Sýrii přese všechno pokračují

Vláda v úterý večer oznámila, že z měst, v nichž panuje klid, začala stahovat armádu do kasáren. V případě měst, kde je stále napětí, jednotky ustupují jen do okolí. Damašek tak údajně plní plán zmocněnce pro Sýrii Kofiho Annana. Podle jeho záměru by mělo stahování skončit do 10. dubna. Pak má boje ukončit také opozice a mělo by nastat příměří.
   
V Homsu dnes ale lidé slyšeli silné výbuchy, které otřásaly okny, a také palbu z těžkých zbraní. Vojáci se prý z města nestahují a situace je stejně špatná, jako byla před několika měsíci. V Dumě u Damašku armáda zatýká a provádí razie. I tam jsou tanky stále na místě stejně jako silniční zátarasy. „Režim se nemůže stáhnout z měst, protože hned následujícího dne bychom byli v Damašku,“ řekl opoziční aktivista Muhammad Saíd.