Čínská vláda tváří v tvář Anonymous

Peking - Hackeři ze skupiny Anonymous tvrdí, že napadli téměř 500 stránek v Číně. Cílem byla vládní místa, oficiální agentury, obchodní skupiny i mnoho dalších subjektů. Na „hacknutých“ stránkách Anonymous uvedli, že útok provedli na protest proti čínské vládě, která přísně kontroluje vlastní občany. Vyzvali zároveň Číňany, aby se k Anonymous připojili a zinscenovali vlastní protesty proti režimu. Čína ale tvrdí, že k žádným útokům nedošlo. Oznámení o útocích bylo provedeno prostřednictvím anonymního účtu Číny, který byl založen v březnu. Seznam 485 postižených lokalit byl uveden na webových stránkách Pastebin.

Hackeři obvinili čínskou vládu z represí vůči občanům. „Drahá čínská vládo, nejsi neomylná, dnes jsou hacknuty webové stránky, zítra to bude hnusný režim, který bude padat,“ zněl vzkaz od Anonymous.

Čínské stránky napadli hackeři
Zdroj: ČT24/BBC

Vláda Číňany přísně kontroluje

Čína má jeden z nejkomplexnějších systémů webového dozoru na světě, známý jako „velký čínský firewall“, který posiluje sociální kontrolu. Systém hlídá, kam Číňané mohou jít online a snaží se omezit, o čem spolu hovoří.

Anonymous na stránkách rovněž zveřejnili linky s radami, jak pomoci lidem vyhnout se úřední kontrole týkající se toho, o čem se na internetu baví. Hodně informací ale bylo v anglickém jazyce, který každý neovládá.

Čína oficiálně napadení hackery nepotvrdila. Vládní představitelé popřeli, že by k nějakému incidentu vůbec došlo. Některé stránky jsou ale stále v režimu offline. Další stránky pak hackeři napadli i podruhé poté, co stránky již byly obnoveny.