Čínu čekají po skandálu změny, Po Si-laj zmizel

Peking - Čínské komunistické vedení čeká na podzim obměna. Boj o moc uvnitř strany dokládá pád jednoho z nejmocnějších mužů v zemi - šéfa třicetimilionové provincie Čchung-čching Po Si-laje. Největší čínský politický skandál posledních let má prvky podobné intrikám starého Říma.

První náznak konce ambiciózního politika přišel na zasedání čínského parlamentu, když premiér Wen Ťia-pao kritizoval vládu Čchung-čchingu. „Současný stranický výbor Čchung-čchingu a zastupitelstvo musí vážně zapřemýšlet a poučit se z incidentu Wang Li-ťüna,“ prohlásil premiér.

Wang Li-ťün, pravá ruka Po Si-laje a šéf policie v Čchung-čchingu, se v únoru pokusil požádat o politický azyl na americkém konzulátu. Podle některých zdrojů proto, že proti svému stranickému šéfovi a jeho rodině našel důkazy o korupci a bál se o život. Wanga zadrželi. Kde je teď, nikdo neví.

Wang Li-jün
Zdroj: Feng Li/Getty Images/ISIFA

Nic se neví ani o tom, kam zmizel po svém odvolání sám Po Si-laj. Podle některých zdrojů z čínského internetu je vyšetřován v domácí vazbě.

Po si potrpěl na maoistické ideály

Po Si-laj ve své provincii proslul kampaní proti organizovanému zločinu. Jeho vláda pozatýkala a uvěznila tisíce lidí, desítky popravila. Kritici tvrdí, že soudy probíhaly příliš rychle, přiznání se vynucovala mučením a týráni byli také obhájci obžalovaných. „Klamání veřejnosti, rozbíjení zákona a legálního systému, napadání právníků a systému obhajoby obžalovaných: cena je příliš vysoká,“ podotkl právník Li Čuang.

Čína
Zdroj: ČT24

Po obhajoval maoistické ideály a zavedl v Čchung-čchingu třeba povinné zpívání revolučních písní. Ve straně patřil k extrémní levici, což mohl být hlavní důvod jeho politické likvidace.

Čang Ming, profesor z University Žen-min v Pekingu:

„Jeho vyloučení má obrovský dopad na ideologii a směřování strany. Zmařilo to sny některých lidí vrátit se do minulosti. Jinými slovy - nové vedení se sotva pokusí vydat se doleva, jako Po Si-laj.“

Politologové, ale i řada čínských vůdců se shodnou, že politické reformy v Číně jsou nevyhnutelné. Jestli je Poův pád jejich prvním krokem, je otázkou, kterou si klade celá Čína.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)