Putin: Rusko je silnější než dříve

Moskva – Poslední projev před ruskými poslanci ve funkci premiéra pojal Vladimir Putin jako chvalozpěv na svou vládu. Podle Putina za jeho premiérského působení Rusko překonalo ekonomickou krizi a je silnější než dřív. O masových protivládních demonstracích se odcházející premiér zmínil jen stručně. Za necelý měsíc, 7. května, se Putin jako nově zvolený prezident vrátí do Kremlu a čela země.

„Rusko se utkalo s bezprecedentní krizí, první v globálním světě, mnohem nebezpečnější, než byla krize roku 1998. Celý svět stál na prahu kardinálních změn. Byla to obrovská výzva pro celou zemi. Kdybychom nedokázali odpovědět, ohrozili bychom nejen ekonomiku a sociální sféru, ale i samu suverenitu země. Ale nezlomili jsme se. Projevili jsme se jako zralý národ s vnitřní silou (…) Rusko nejenže překonalo krizi, ale udělali jsme velký krok dopředu. Jsme silnější než dříve,“ prohlásil před poslanci Putin. 

Po celou dobu podle Putina také neklesaly reálné příjmy obyvatel. Průměrná mzda se „v reálném vyjádření“ zvýšila o 18 procent.

Putin za svůj úspěch považuje i to, že se zastavil úbytek obyvatelstva. Diky jeho sociální politice prý stoupnul počet rodin s dvěma a třemi dětmi. Více než sedm milionů novorozenců za léta 2008 až 2011 představuje jeden z nejvyšších ukazatelů porodnosti za několik desetiletí.

O masových protivládních demonstracích, které následovaly po loňských parlamentních volbách, se Putin nezmínil. Jen stručně vybídl oprostit se od emocí z napjatého období voleb a pustit se do společné práce na lepší budoucnosti Ruska. Na premiéra dnes před sněmovnou čekal hlouček demonstrantů, jenže policie se o ně postarala. Zatkla asi desítku lidí, mezi nimi i předáka Levé fronty Sergeje Udalcova.

Vladimir Putin:

„Země prošla napjatým obdobím parlamentních a prezidentských voleb. I dnes můžeme slyšet ozvěnu zvýšených emocí a politických bitev. Logika vyspělé demokracie ale je, že volby skončí a začíná mnohem důležitější období společné práce.“

Sto kroků kupředu

Putin ale mluvil i o budoucnosti. Stanovil si cíl snížit úmrtnost a prodloužit průměrný věk. Chce také dát důraz na boj proti alkoholismu, kouření a drogám. K prioritám zařadil i rozvoj Sibiře a Dálného východu. Potvrdil také předvolební slib vytvořit 25 milionů nových pracovních míst. Rovněž plánuje posílit potírání korupce. 

Rusko má také udělat „sto kroků kupředu“ ve zlepšení investičního a podnikatelského ovzduší, aby na mezinárodním žebříčku postoupilo ze 120. na 20. příčku, tedy na úroveň Japonska či Lotyšska, zatímco nyní zaostává i za Běloruskem a Kazachstánem.