V Makedonii po vraždách stoupá etnické napětí

Skopje – Etnické napětí v Makedonii by mohlo narušit úsilí země o integraci do Evropské unie, řekl dnes český premiér Petr Nečas. Ten je v Makedonii na návštěvě a jednal ve Skopje se svým makedonským protějškem Nikolou Gruevským. V zemi se zvyšuje etnické napětí poté, co se v pátek našla nedaleko Skopje těla pětice makedonských rybářů. Někdo je zastřelil. Někteří obviňují z vražd místní Albánce.

„My zatím nemáme žádné informace, že by tahle strašná věc měla jakýkoliv etnický původ,“ řekl dnes eurokomisař pro rozšiřování Štefan Füle. Vraždy se podle něj ale musí důkladně vyšetřit. Nesmějí také zvyšovat mezietnické napětí v zemi. „To je priorita číslo jedna,“ zdůraznil. Podle ministerstva vnitra byly v pondělí zadrženy desítky lidí, mezi nimi i pět nezletilých. Jeden policejní vůz byl poškozen. Policie zůstává v pohotovosti i dnes a její těžce odění příslušníci hlídkují v centru Skopje.

Nečas se po jednání s makedonským protějškem vyjádřil: „My si vyměnili shodná stanoviska, že je zájem na stabilní situaci v zemi.“ Makedonská vláda, v níž je i strana reprezentující místní Albánce, podle premiérů v této otázce podniká všechny nezbytné kroky. 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Evropská komise už několik týdnů jedná s Makedonií o přistoupení této země na nejvyšší úrovni. Předseda makedonské vlády Gruevski na tiskové konferenci po jednání s Nečasem podotkl, že dialog s EU je „pozitivním krokem správným směrem“. Přispěje podle Gruevského k pokroku v reformách. 

Nikola Gruevski, makedonský premiér:

„Mezinárodní soud v Haagu rozhodl, že Řecko porušilo mezinárodní právo, když vetovalo vstup Makedonie do NATO na summitu v Bukurešti v roce 2008.“

Nečas přistoupení Makedonie podpořil: „Jsme přesvědčeni, že je v zájmu EU, aby se rozšířila i do oblasti západního Balkánu. Rozšiřování EU a NATO je rozšiřováním pásma stability a prosperity.“ Proti členství Makedonie v unii se staví Řekové. Těm se nelíbí její název, který je stejný jako jedna z jeho provincií.

Nepokoje začaly v pondělí odpoledne, kdy se několik stovek mladých Makedonců, mezi nimi fotbaloví fanoušci a výtržníci, snažilo dostat přes řeku Vardar do čtvrti obývané převážně Albánci. Vykřikovali přitom protialbánská a nacionalistická hesla, házeli kameny na policisty a ničili majetek. Zřejmě se chtěli pomstít za nevyjasněnou smrt pětice rybářů, kteří byli nalezeni se střelnými ranami v těle. Podle policie nejsou ale žádné důkazy, které by potvrzovaly etnický motiv činu.

Vydáno pod