Američtí agenti se zapletli s prostitutkami - přišli o prověrku

Washington - Americká tajná služba odebrala bezpečnostní prověrku jedenácti agentům, kteří se před víkendovým summitem amerických států údajně zapletli s prostitutkami. Podle senátorky Susan Collinsové si agenti tajné služby přivedli do hotelu 20 nebo 21 žen. Podle prvních závěrů vyšetřování se aféra týká i několika vojáků. Prezident Barack Obama dnes vyjádřil šéfovi tajné služby důvěru.

„Vzhledem k současnému vyšetřování jim byla odebrána bezpečnostní prověrka na stupeň přísně tajné,“ uvedl George Ogilvie, mluvčí tajné služby střežící americké prezidenty. Podle prvních závěrů vyšetřování se aféra týká také několika amerických vojáků. Potvrdila to i senátorka Collinsová, kterou v pondělí večer informoval šéf tajné služby Mark Sullivan.

Barack Obama má důvěru v ředitele tajné služby a je přesvědčen, že při vyšetřování skandálu postupoval rázně, uvedl dnes mluvčí Bílého domu Jay Carney. Zdůraznil současně, že celý incident je předmětem vyšetřování, a odmítl spekulovat o důsledcích, jaké by šetření mohlo přinést.

Tajná služba už o víkendu poslala zmíněné agenty na nucenou dovolenou. Rozhodla se tak kvůli aféře, kdy agenti údajně před příletem Baracka Obamy do Kolumbie pořádali pitky. Podle deníku The Washington Post se zapletli i s prostitutkami. Podle místních policejních zdrojů si je přivedli i do hotelu v Cartageně na mořském pobřeží. „Podílelo se na tom 11 agentů. Do hotelu bylo dopraveno 20 či 21 žen cizí státní příslušnosti. Se zbytkem z nich se údajně zapletli příslušníci námořní pěchoty,“ uvedl mluvčí republikánské senátorky Collinsové v mailu agentuře Reuters.

Tajná služba případ vyšetřuje a jedním z prvních zveřejněných závěrů je, že do aféry bylo zapleteno také přinejmenším pět amerických vojáků. Mluvčí Pentagonu George Little však zdůraznil, že tito vojáci se přímo nepodíleli na ochraně Obamy.

Senátorka, která je nejvýše postavenou republikánkou ve výboru pro vnitřní bezpečnost, uvedla, že Sullivanovi položila řadu otázek, včetně toho, kdo ženy provázející vojáky a agenty byly. „Mohly to být členky skupin nepřátelských Spojeným státům? Mohly umístit odposlouchávací zařízení, poškodit zbraně, nebo ohrozit bezpečnost prezidenta nebo naší země?“ zajímalo republikánskou senátorku.

Předseda sboru náčelníků štábu Martin Dempsey vyjádřil politování nad zapojením vojáků do aféry. „Nechali jsme svého šéfa na holičkách, protože nikdo teď nemluví o jiných věcech, které se děly v Kolumbii, než o tomto incidentu,“ prohlásil. „Za sebe a za ostatní náčelníky štábů můžu říct, že jsme zahanbeni tím, co se v Kolumbii stalo,“ dodal.

Aféra vyvolala v USA pobouření a mezi americkými zákonodárci se začaly objevovat otázky, zda incident nebyl systémovým selháním celé tajné služby a zda mohl znamenat prezidentovo ohrožení. Obama sám byl ve svých vyjádřeních zdrženlivější a nechtěl vynášet jednoznačný soud před koncem vyšetřování v rámci tajné služby. Uvedl však, že pokud by se obvinění potvrdilo, byl by „velmi rozzlobený“.