Breivik chtěl zabít všechny lidi na Utöye a plánoval tři výbuchy

Oslo – Norský atentátník Anders Behring Breivik opět vypovídá u soudu. Breivik chtěl pozabíjet všechny lidi na ostrově Utöya a někdejší socialistické premiérce Brundtlandové chtěl nožem uříznout hlavu. Plánoval také celkem tři bombové útoky. Chtěl zaútočit kromě vládního úřadu i na sídlo vládní strany a parlament, radnice či redakce tisku. Šance, že přežije, odhadoval tak na pět procent. Dnes také poprvé od začátku procesu vynechal svůj typický pozdrav. Na gesto, které připomínalo nacistický pozdrav, si totiž stěžovali pozůstalí po obětech útoků, při kterých Breivik loni v červenci zabil 77 lidí.

Breivik dnes u soudu vypovídal o tom, jak se na útoky připravoval. Nečekal prý, že se mu podaří po bombových explozích v Oslu uniknout policii a nepozorovaně pokračovat dál na ostrov Utöya. Cestou ho vůbec nikdo nezastavil. 

Breivik dnes vypověděl, že před střeleckou akcí chystal celkem tři bombové útoky. Kromě Úřadu vlády chtěl zaútočit i na sídlo vládní Norské dělnické strany. Jako třetí cíl zvažoval budovu parlamentu, radnici v Oslu, královský palác či redakci velkých novin.

Královský palác ale vzápětí vyloučil, protože je příznivcem monarchie. Některé další možné terče, včetně redakce největšího norského deníku Aftenposten, se mu prý nezdály vhodné, protože by exploze zabila příliš mnoho civilistů. Nakonec ale dokázal vyrobit jen jednu bombu, a tak došlo k jednomu bombovému útoku. „Prvořadým cílem bylo zabít celou vládu, včetně premiéra,“ prohlásil atentátník.

Anders Breivik
Zdroj: AP Photo/Hakon Mosvold Larsen

Vraždění chtěl Breivik nafilmovat, neměl ale iPhone

Breivik dnes také přiblížil, jak plánoval útoky na ostrově Utöya. Řekl: „Cílem nebylo zabít 69 lidí, cílem bylo zabít všechny.“ Bylo tam tehdy přitom asi 560 lidí. Jen několik hodin před masakrem na ostrově pobývala i někdejší socialistická premiérka Gro Harlemová Brundtlandová. Té plánoval Breivik uříznout hlavu nožem a celý akt nafilmovat.    

Dalším na řadě byl šéf socialistické mládeže Eskil Pedersen, tvrdí Breivik. Ostatní, kteří byli na ostrově, chtěl vyděsit a se zbraní v ruce nahnat do vody. „Doufal jsem, že se utopí,“ uvedl masový vrah o masakru, který prý původně chtěl nafilmovat, ale nepodařilo se mu to, protože si nemohl koupit iPhone.

Breivik trénoval na masakr na počítači

Breivik rovněž řekl, že hrál počítačovou hru World of Warcraft. V roce 2006 ji hrál v podstatě asi rok nepřetržitě, u počítače trávil i 16 hodin denně. Jako přípravu na masakr později využil hru Call od Duty: Modern Warfare. Zkoušel si v ní míření se zbraní. Míření trénoval i na holografickém systému, který si koupil v přepočtu za 40 tisíc korun.

Na útoky se připravoval i fyzicky. Batoh si plnil kamením a pak chodil na dlouhé túry, chtěl tak posílit záda. Přihlásil se také do střeleckého klubu, aby získal povolení ke koupi zbraně. Když si pak zbraně pořídil, dal jim jména z norské mytologie – Gungnir, Mjölner – což jsou zbraně severských bohů. Vůz, kterým dojel na Utöyu, pojmenoval Slepiner, což byl osminohý kůň.

Anders Behring Breivik u soudu
Zdroj: ČTK/AP/Lise Aserud/Scanpix Norway/POOL

Breivik vynechal pozdrav

Včera obhájci hovořili s Breivikem o jeho extremistickém pozdravu, kterým zahajuje každou návštěvu soudu. Vždy zvedl pravici a měl přitom ruku v pěst. Obhájce Geir Lippestad doporučil Breivikovi, aby takto zdravit přestal. Ten to sice odmítl, nicméně dnes, když přišel k soudu, pozdrav vynechal.

Stěžovali si na to totiž pozůstalí. „Cítíme se pošlapáváni. Pozdrav vyjadřuje naprostou neúctu k obětem a příbuzným,“ prohlásil včera vůdce podpůrné skupiny pro přeživší útoků z 22. července Trond Blattmann. „Breivik se se svým pozdravem obrací částečně k pozůstalým. To působí zvlášť provokativně a bolestivě.“ dodal.

Breivikův pozdrav

Pozvednutá pravice s rukou zaťatou v pěst - o svém pozdravu psal Breivik ve svém manifestu. Je to prý válečný pozdrav templářských rytířů. Ideálně se má provádět v bílé rukavici. Má symbolizovat čistotu, povinnost, příbuzenství a mučednictví. Neměl by se zaměňovat s nacistickým či římským pozdravem, při kterém je dlaň otevřená. 

I když Breivik uvedl, že motivem jeho činů je „záchrana Norska před multikulturalismem“, kromě přistěhovalců má zřejmě negativní vztah i k ženám. Všímá si toho norský tisk. Profesorka genderových studií na univerzitě v Oslu Jorunn Öklandová upozornila, že Breivikův manifest je plný antifeministických výroků, jenže v kontextu útoků se tomu věnuje jen minimální pozornost. 

U soudu označil Breivik za ideální společnosti Japonsko a Jižní Koreu, protože „ženy jsou v těchto zemích podřízeny mužům“. Pochyboval také o tom, že by ženy mohly být součástí „hnutí odporu“. Podle něj je toho schopna jedna z deseti. „Ze statistik vyplývá, že jen jeden z deseti radikálů je žena,“ prohlásil. 

Breivik také odmítá odpovídat na spoustu otázek, které mu pokládá prokurátorka Inga Bejerová Enghová. Vypadá to, že má obžalovaný problém s ní spolupracovat, všímá si norský tisk. Když má Breivik odpovídat na otázky druhého státního zástupce Sveina Holdena, je ve svých odpovědích údajně daleko otevřenější.

Brutální detaily otřásly i žalobci

Dnešní Breivikova prohlášení způsobila, že se konala 15minutová přestávka. „Takovéto prohlášení se dotkne každého, stejně tak i mě. Nic podobného před soudem nikdy nebylo,“ prohlásil žalobce Holden. Podle něj ale nemá cenu Breivika omezovat. I brutální detaily je nutné vyslechnout. „Nemůžeme před tím chránit soudní síň,“ podotkl. Během dneška se Breivik několikrát usmíval. Byl vyzván, aby přestal.