Německo a Francie chtějí kontroly na vnitřních hranicích až na 30 dní

Berlín – Německo a Francie chtějí, aby země schengenského prostoru mohly až na 30 dní obnovit kontroly na vnitřních hranicích v případě, že by selhala ochrana vnější hranice. Píše to Süddeutsche Zeitung. O tom, kdy by bylo třeba obnovit kontroly, by si přitom rozhodovaly samy národní vlády. O návrhu by už příští týden měla jednat Evropská unie.

Z Francie je dlouhodobě slyšet kritika unijní imigrační politiky a výzvy k obnovení kontrol. Boj proti ilegálním přistěhovalcům je i ústředním tématem kampaně Nicolase Sarkozyho, který usiluje o znovuzvolení. Teď se k tomuto hlasu přidává i Německo, které rovněž usiluje o to, aby se o kontrolách na hranicích rozhodovalo na národní úrovni, a ne v Bruselu, kde se už delší dobu diskutuje o úpravách schengenské dohody. 

V současnosti je možné kontroly obnovit pouze ve výjimečných případech, například když země pořádá vrcholovou sportovní akci nebo mezinárodní summit a čelí tak enormnímu přílivu cizinců. Schengenský prostor je jinak zónou volného pohybu bez vnitřních hraničních kontrol. Vstupu nežádoucích osob mají bránit kontroly na vnější hranici schengenského prostoru. Jenže tady se často nedaří zabránit vstupu ilegálních imigrantů. Kritika kvůli tomu směřuje především do Řecka. 

Řecko je pro nelegální přistěhovalce z Afriky a Asie vstupní branou do unie. Jen loni prošlo touto hranicí přes 300 nelegálních imigrantů denně. Třetina všech nelegálních přistěhovalců, kteří přišli loni do EU, se sem dostala právě přes Řecko. 

Rozhovor s Jiřím Schneiderem (zdroj: ČT24)

Součástí schengenského prostoru je nyní 26 zemí včetně Česka, které spolu s dalšími východními státy EU do něj vstoupilo na konci roku 2007. Kromě unijních států s výjimkou Irska, Británie, Kypru, Bulharska a Rumunska ho tvoří i Norsko, Island, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.