V zemi galského kohouta končí volební kampaň

Paříž – Ve Francii dnes v deset večer končí předvolební kampaň, v neděli voliči rozhodnou o příštím prezidentovi. Úplně poslední průzkum dává větší šance kandidátovi socialistů - François Hollande vede nad Nicholasem Sarkozym. Úřady přijaly opatření, aby odhady výsledků nikdo nezveřejnil před zákonem stanoveným časem, tedy před uzavřením volebních místností. Pohrozily nejen pokutami, ale i soudním stíháním; hrozbu vidí především v internetových sociálních sítích.

Oba nejžhavější kandidáti, kteří mají naději postoupit do druhého, rozhodujícího kola 6. května, se rozhodli využít dobu kampaně až do konce, Hollande uspořádal na dnešní večer předvolební shromáždění na severozápadě země, Sarkozy v Nice na jihu. Oba dnes opět především vyzývali své přívržence, aby šli volit.

Odhady výsledků budou tradičně mnohým agenturám a médiím známy několik hodin před uzavřením volebních místností. Francouzským subjektům by jejich zveřejnění vyneslo pokutu 75 tisíc eur (1,9 milionu korun). Zahraniční média však mohou odhady zveřejnit na svých serverech, které jsou přístupné i francouzským uživatelům internetu. Frankofonní belgická a švýcarská média potvrdila, že na webech budou oznamovat výsledky asi od 17:30.

Uživatelé internetu se připravují obejít úřední dohled zavedením názvů pro jednotlivé kandidáty. Hollande by se tak na webech měl objevovat pod kódem Les Pays-Bas (Nizozemsko) a Sarkozy pod kódem La Hongrie (Maďarsko). Kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon má být zmiňován pod označením Tomate mure (zralé rajče).