Zmizení chlapce před 33 lety stále zůstává záhadou

New York – Ani nové vyšetřování nevneslo světlo do 33 let starého případu zmizení chlapce v New Yorku. V květnu 1979 tehdy šestiletý Etan Patz zmizel cestou do školy. Policisté teď prohledali sklep nedaleko domova zmizelého hocha. Doufali, že najdou nějakou stopu. Psi totiž místo označili jako oblast, kde by mohly být lidské ostatky. Jenže vyšetřovatelé nic nenašli.

Policisté za asistence agentů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve sklepě rozbili betonovou podlahu a prohledali prostor pod ní. Kontrolovali také podezřelou stěnu na zdi, jenže žádnou stopu po zmizelém chlapci nenašli.   

Šestiletý Etan zmizel v roce 1979, když šel poprvé sám na zastávku školního autobusu. Tam už ale nedorazil. Rodiče ho začali postrádat, až když se odpoledne nevrátil ze školy.

Policie z chlapcova zmizení nejdříve podezírala Joseho Antonia Ramose, přítele ženy, kterou Patzovi rodiče najali jako hochův doprovod do školy během stávky řidičů autobusů. Ramos jakékoli spojení s případem popíral. Později ale byl odsouzen za sexuální obtěžování dvou chlapců. Nyní je ve vězení.

Patz byl v roce 2001 prohlášen za mrtvého, před dvěma lety ale případ znovu otevřel manhattanský prokurátor Cyrus Vance. 

Ve Spojených státech se podle několik let staré statistiky ministerstva spravedlnosti ročně ztratí téměř 800 tisíc dětí. V drtivé většině ale nejde o závažné případy typu ztracení Etana Patze.