Berlusconiho v 70. letech vydírala mafie

Řím - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi platil v 70. letech vysoké sumy sicilské mafii, aby chránil sebe a svou rodinu před případným únosem. Mediální magnát, který už tehdy budoval své impérium, byl podle italské justice obětí vydírání. „Ochrana poskytnutá Cosou Nostrou nebyla zadarmo. Berlusconi předával mafii velké sumy peněz,“ uvedl dnes italský nejvyšší kasační soud ve 146stránkové zprávě. Zdůvodňoval v ní rozhodnutí z minulého měsíce zastavit soudní řízení s někdejším Berlusconiho pracovníkem, který podle všeho dělal pozdějšímu politikovi spojku s mafií.

Berlusconi se ovšem také úzce stýkal s Vittoriem Manganem, který zastupoval zájmy sicilské mafie na severu Itálie, kde byly v 70. letech běžnými oběťmi únosu příslušníci bohatých rodin. Mangano byl nakonec odsouzen do vězení za vraždu, v roce 2000 zemřel přirozenou smrtí. V době, kdy ale měl Berlusconi se svou první manželkou malé děti, bydlel Mangano dokonce v jejich domě a doprovázel obě ratolesti do školy.

Pravděpodobně nejslavnější únos mafie za účelem získání výkupného byl v roce 1973 v případě Paula Gettyho mladšího, potomka jedné z nejbohatších amerických rodin. Únosci své oběti uřízli ucho a poslali ho rodině poštou, aby ji přiměli k povolnosti a rychlejšímu přijetí jejich požadavků. Tento způsob „vyjednávání“ se pro „úspěch“ několikrát opakoval.