Odvolaný čínský funkcionář prý odposlouchával telefon čínského prezidenta

Peking - Odvolaný čínský vysoký funkcionář Po Si-laj je obviněn z odposlouchávání telefonů čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa a dalších vysokých představitelů komunistické strany. Podle interních zpráv strany měl „napíchnout“ telefony spolustraníků, aby si upevnil svou politickou pozici. Ještě donedávna byl Po Si-laj nejvyšším představitelem v provincii Čchung-čching, jenže z vysokých stranických postů byl postupně odvolán. Spekulovalo se přitom, že je za tím aféra kolem vraždy britského obchodníka, do které je zapletena Poova manželka.

Zdroj z čínské komunistické strany tvrdí, že Po Si-laj „napíchnul“ telefony vysokých vládních představitelů, když byli na návštěvě v regionu Čchung-čching, kterému ještě donedávna šéfoval. Odposlouchávání vyšlo najevo loni v srpnu, když se zjistilo, že někdo nahrával rozhovor prezidenta Chu Ťin-tchaa s ministrem, který byl právě v Čchung-čchingu.

Sám Po Si-laj už přišel o všechny stranické posty a údajně je v domácím vězení. Už před měsícem ho odvolali z čela městského výboru v Čchung-čchingu, které patří k nejvýznamnějším a nejdynamičtěji se rozvíjejícím čínským městům. Teď se tedy ukazuje, že za jeho odvoláním zřejmě byly vnitřní boje o moc ve straně, a ne aféra kolem vraždy britského obchodníka Neila Heywooda.

Heywood byl nalezen mrtvý loni 15. listopadu v hotelovém pokoji v Čchung-čchingu. Policie tehdy sdělila britskému konzulátu, že Heywood zemřel po nadměrném požití alkoholu. Tělo pak bez pitvy rovnou spálili. Jenže čínské úřady v polovině dubna případ znovu otevřely. Podle vyšetřování měli zřejmě mezi sebou Poova manželka a Heywood konflikt a žena nechala Brita otrávit.

K Poovu pádu pak mělo přispět i to, že jeho pravá ruka a šéf provinční policie Wang Li-ťün prchl na americký konzulát a žádal o azyl. Podle listu Financial Times tvrdil, že se bojí o život kvůli střetu s Poem. Pak se vydal policii a o jeho dalším osudu není nic známo.