Slepý čínský disident utekl z domácího vězení a skrývá se

Peking – Nevidomý čínský opoziční aktivista Čchen Kuang-čcheng se ukrývá neznámo kde. Uprchl z domácího vězení ve městě Tung-š'-ku, ve kterém byl přes rok. Čchen se jako právní samouk proslavil bojem za práva čínských žen. Kritizoval především politiku jednoho dítěte, která podle něj nutila ženy k potratům. Čchen, který patří k nejznámějším čínským disidentům, zároveň zveřejnil videozáznam adresovaný premiérovi Wen Ťia-paovi, v němž jej žádá mimo jiné o to, aby zastavil korupci v zemi a aby se okamžitě začaly vyšetřovat útoky proti členům jeho rodiny.

Čchen se dostal do vězení za poškozování cizího majetku a narušování dopravy. Loni v září byl po čtyřech letech propuštěn. Jenže prakticky skončil v domácím vězení, protože ho neustále sledovali. Ve středu ale svým strážcům unikl, oznámila dnes novinářům jeho přítelkyně Che Pchej-žung.

Popřela, že by se ukrýval na americkém velvyslanectví v Pekingu, jak spekulují některá média. „Není na americké ambasádě a není v Šan-tungu. Kde je, nemohu prozradit,“ řekla Che Pchej-žung. Ujistila ale, že je na bezpečném místě mimo svou domovskou provincii.

Čchen je známý jako takzvaný „bosý právník“. O zrak přišel už jako dítě, když prodělal horečnaté onemocnění. Jako slepý nemohl navštěvovat školu. Čchen naštval funkcionáře ve své domovské provincii Šan-tung před sedmi lety. Obvinil úřady, že v rámci politiky jednoho dítěte donutily k potratu nebo sterilizaci 7 000 žen. Jako právnický samouk také pomáhal zemědělcům ve sporech o půdu. Za poškozování cizího majetku a narušování dopravy strávil 4 roky ve vězení.

Zpráva o zmizení Čchena zalarmovala čínské úřady, které začaly okolí jeho bydliště horečně prohledávat a vyslýchat sousedy. „Celé město i vládní představitelé byli ohromení tím, co se stalo, když Čchena Kuang-čchenga nenašli. Obklíčili dům a podle všeho čekají na rozkazy,“ tvrdí předseda organizace na ochranu lidských práv ChinaAid Bob Fu.

Na rodinu Čchenova bratra údajně přímo v jeho bytě zaútočili neznámí útočníci. Několik příbuzných odvedli policisté vyzbrojení elektrickými obušky. Lidé z Čchenova okolí jsou pravidelně pronásledováni. Jeho dceru vyhodili ze školy. Několik jeho známých, kteří se ho pokoušeli navštívit, někdo napadl. Minulý týden při návštěvě Pekingu americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová žádala Čchenovo propuštění.

Čchenovo video se dnes objevilo na americkém serveru Boxun.com, který se zaměřuje na dodržování lidských práv v Číně. Čchen na něm v zatemněné místnosti mluví k čínskému premiérovi a žádá zejména, aby úřady zajistily bezpečnost jeho rodiny. Chce také důslednější vyšetřování korupčních případů. „Já možná jsem volný, ale starosti mám o svou rodinu… o manželku, dítě, o matku. Možná že kvůli mému odchodu budou vystaveni ještě mnohem brutálnějšímu zacházení,“ říká v nahrávce Čchen.

Vydáno pod