Somálští piráti jsou prý od poloviny 2011 méně úspěšní

New York – Od poloviny roku 2011 se somálským pirátům dařilo zadržovat lodě o dost méně než dříve. V sídle OSN v New Yorku to v pátek sdělil admirál Duncan Potts, velitel flotily Evropské unie, která operuje u somálských břehů s cílem proti pirátům zasahovat. Somálští piráti loni vydělali na výkupném za unesené lodě rekordních skoro 150 milionů dolarů (2,8 miliardy Kč).

Rostoucí neúspěchy pirátů přičetl lepší organizovanosti a většímu předvídání nebezpečí ze strany provozovatelů obchodních lodí, které v oblasti křižují, a také tomu, že na plavidlech už jsou zpravidla ozbrojení příslušníci soukromých bezpečnostních agentur. Rovněž významná je pak také činnost válečných plavidel vyslaných do oblasti zeměmi EU. Podle Pottse zadrželi somálští piráti v první polovině roku 2011 28 lodí a v druhé polovině téhož roku pouze tři plavidla. Letos se jim podařilo unést čtyři lodě.   

Před rokem piráti zadržovali 24 lodí a více než 500 rukojmích z řad unesených námořníků. V současnosti ještě drží sedm plavidel, z nichž tři mají nějakou významnou komerční hodnotu, kvůli níž mají naději na výkupné, a více než 200 lidí.