Bývalý Kaddáfího ministr nezemřel násilnou smrtí

Vídeň - Libyjský exministr pro ropu Šukrí Ghaním ve Vídni nezemřel cizím zaviněním, utopil se v Dunaji. Podle rakouské policie nic nenasvědčuje ani sebevraždě. Tělo nenese známky násilí a důvodem smrti je podle všeho zdravotní selhání - nejspíš infarkt. Exministr po sobě nezanechal žádný dopis, ani mu nehrozilo akutní nebezpečí.

Ghanímova mrtvola byla v neděli nalezena v Dunaji nedaleko jeho bydliště. Devětašedesátiletý exministr byl blízkým spolupracovníkem někdejšího vůdce Muammara Kaddáfího a loni utekl z Libye do Rakouska před pádem Kaddáfího režimu. Tělo nenese známky násilí a důvodem smrti je asi zdravotní selhání. „Je možné, že se mu udělalo špatně a spadl do vody,“ uvedl mluvčí vídeňské policie Roman Hahslinger. Podle rodiny bude asi Ghaním pohřben v Libyi.

Ghaním byl loni v květnu po vypuknutí vzpoury v Libyi pohřešován a začátkem června v italské metropoli oznámil, že se připojil na stranu libyjských povstalců. Původně se při jeho zmizení spekulovalo, že pouze odjel do zahraničí kvůli obchodním jednáním. Týden předtím totiž libyjský ministr zahraničí uvedl, že Ghaním bude Libyi zastupovat při jednání Organizace zemí vyvážejících ropu.

Ghaním byl coby akademik vystudovaný v USA ukazován jako přívětivý vývěsní štít zkorumpovaného režimu. Sloužil sice Kaddáfímu, ale už od počátku libyjské revoluce loni v únoru se od něj distancoval. Na druhou stranu ale v rakouském exilu pobýval nejspíš proto, že ani nový režim mu nebyl přátelsky nakloněn. Podle vládních kruhů v Tripolisu se jej chtěly úřady na jaře ptát na některé finanční transakce.

Ghaním si údajně v jednom soukromém rozhovoru postěžoval, že Kaddáfího syn Mutasím po něm požadoval 1,2 miliardy dolarů (přes 22,5 miliardy korun) z obchodu s ropou. V roce 2008 podle tohoto zdroje také prohlásil, že dokud bude Kaddáfí u moci, nebude možné provádět hospodářské a politické reformy.