Facebook: Nejen zábava, ale i pomoc v nouzi

New York - Facebook chce pomáhat v dárcovství orgánů. V USA a Velké Británii proto zavedl novinku, která by měla současné i budoucí dárce sdružovat. Facebook poskytne spojení mezi svými uživateli a registry dárců. Ti, kteří už se k dárcovství oficiálně nabídli, budou moct tímto způsobem motivovat ostatní.  Stačí si takovou záložku přidat na profil. V Americe čeká na transplantaci více než 112 tisíc pacientů a 18 z nich každý den kvůli nedostatku orgánů zemře.

Podle zakladatele facebooku Marka Zuckerberga není tato sociální síť jen pro zábavu, ale osvědčila se i jako pomocník v krizových situacích. „Když se přes Missouri prohnalo tornádo, spousta lidí používala facebook k organizaci a vrácení věcí, které se ztratily. V Japonsku lidé díky facebooku hledali rodiny a přátele. Chceme pomáhat v podobných případech, například i lidem, kteří potřebují dárcovství orgánů,“ prohlásil Zuckerberg.

Na tuto myšlenku prý Zuckerberga přivedlo přátelství s někdejším šéfem Applu Stevem Jobsem, který podstoupil transplantaci jater. „Jde o opravdu kulturní prohlášení, když organizace, která má moc a prestiž facebooku, přijala dárcovství orgánů jako jeden ze svých principů,“ říká generální ředitel společnosti Donate Life America David Fleming.

Facebook pomáhá při dárcovství orgánů (zdroj: ČT24)