Až dvě desítky mrtvých po útocích granáty na kostely v Keni

Nairobi - Při dvou granátových útocích na kostely v severokeňském městě Gariss dnes bylo zabito nejméně 17 lidí a více než 40 dalších bylo zraněno. Keňa v posledních měsících zažila sérii smrtících pumových a dalších útoků včetně květnové exploze v hlavním městě Nairobi, která si vyžádala na tři desítky zraněných.

Stav deseti zraněných je přitom vážný. Jde o nejkrvavější útok od loňského podzimu, kdy se keňská armáda rozhodla zakročit proti islamistům na somálském jihu. Ke koordinovaným útokům se zatím nikdo nepřihlásil, ale úřady nepochybují o tom, že jde o novou represi za invazi do Somálska.

„Krvavé útoky v Keni proti dvěma křesťanským církvím jsou velice hrozné a velice znepokojivé. Zbabělost násilí páchaného na bezbranných je nevýslovná,“ řekl rozhlasové stanici Radio Vatican vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Teroristé zaútočili před nedělní mší

Nejméně sedm útočníků začalo střílet a hodilo granáty do dvou kostelů v Garisse ve chvíli, kdy se věřící sešli na nedělní mši. Svědci vylíčili děsivé scény, kdy na zemi ležela krvavá těla a záchranáři se snažili vynést ven zraněné. Podle agentur byl jeden kostel katolický a druhý patří Africké vnitrozemské církvi (African Inland Church - AIC).

Útok v keňské Garisse
Zdroj: ČTK/AP/Chris Mann

Garissa leží na severovýchodě Keni asi 140 kilometrů od somálské hranice. Město je také zhruba 70 kilometrů vzdálené od obrovského uprchlického tábora Dadaab, kde žije asi 465 tisíc somálských uprchlíků. V pátek tu neznámí útočníci unesli čtyři zahraniční humanitární pracovníky a zabili jejich keňského řidiče.

Ke koordinovaným útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Bombovými útoky v Keni často hrozí somálské islamistické hnutí Šabáb, které se hlásí k teroristické síti al-Káida. To své výhrůžky vystupňovalo poté, co se Keňa loni na podzim rozhodla vyslat do sousedního Somálska své vojáky, aby proti Šabábu bojovali. Keňa tím tak reagovala na únosy a přeshraniční incidenty, které vážně poškozovaly turistický průmysl.

Garissa
Zdroj: ČT24