Schwarzenberg zavítal do Saska, Srby odsunul do historie

Budyšín - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes absolvoval pracovní návštěvu německého Saska. Zavítal k zástupcům Lužických Srbů a v Budyšíně se setkal se saským premiérem Stanislawem Tillichem, jenž je historicky prvním Lužickým Srbem držícím tuto vlivnou funkci. Případ poválečných snah Lužických Srbů o spojení s Československem nicméně odsunul jako historickou záležitost.

Český ministr zahraničí touto cestou oplatil návštěvu saského premiéra v Česku, která proběhla před čtrnácti dny, kdy v Čechách saský premiér otevřel stálé saské zastupitelství. To ostatně jen potvrzuje stále rostoucí význam Saska, jedné ze dvou spolkových zemí, které sousedí s Českou republikou.

Schwarzenberg na Lipské univerzitě zároveň pronesl přednášku „Češi a Sasové: příběh evropského sousedství“. S Tillichem jednal o energetické spolupráci či dopravě na Labi. Setkal se také s Lužickými Srby, slovansky hovořící menšinou, která tradičně úzce spolupracuje s Prahou; v roce 1946 se dokonce její zástupci (marně) dožadovali propojení Horní a Dolní Lužice s poválečným Československem. „Do toho není radno zasahovat. To je záležitost vývoje normálních sousedských vztahů,“ konstatoval dnes Schwarzenberg.

Lužiští Srbové obývají východní oblasti Německa na území někdejší NDR. Dolní a Horní Lužice se rozkládá převážně na území dnešních spolkových zemí Sasko a Braniborsko. Jedná se o nejohroženější národ v Evropě. Dnes jeho jazykem mluví jen asi 30 tisíc lidí.