Přátelé Sýrie požadují novou rezoluci RB OSN a sankce za její neplnění

Paříž – Novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadují účastníci dnešního pařížského setkání Přátel Sýrie. Měla by obsahovat postih za její neplnění. Dohodli se také na masivním rozšíření pomoci syrské opozici a na tom, že příště se sejdou v Maroku. Skupina Přátel Sýrie se zástupci asi stovky států se sešla letos už potřetí a chce dosáhnout dohody v dalším směřování pomoci odpůrcům syrského režimu. Mezi body závěrečného ustanovení zástupců stovky zemí je také pasáž o tom, že syrský prezident Bašár Asad musí odstoupit. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes uvedla, že Rusko a Čína by měly zaplatit za svou trvalou podporu režimu v Damašku. Tento výrok byl ale podle Moskvy nevhodný a jde proti strategii na ukončení bojů v Sýrii.

Sankce proti Damašku se zatím míjejí účinkem. Teď chce ale Západ hodně přitvrdit. Nová rezoluce má obsahovat výzvu Asadovi, aby předal vládu. Pokud to neudělá, mohl by k tomu být donucen silou. „Všem těm, kteří říkají, že zasahujeme do vnitřních záležitostí Sýrie, chci vzkázat, že syrská krize je hrozbou pro mezinárodní mír a bezpečnost a musí skončit. Bašár Asad musí odejít a musí vzniknout přechodná vláda. Je to v zájmu všech,“ uvedl francouzský prezident François Hollande. Přátelé Sýrie, k nimž patří také Česko, se letos sešli už potřetí. Dnes se dohodli, že příští schůzka se bude konat v Maroku, ta další pak v Itálii.

„Rusko a Čína věří, že za to, že stojí stále na straně režimu (syrského prezidenta Bašára) Asada, nemusí zaplatit vůbec nic. Jediný způsob, jak jejich přístup změnit, je ten, že se zde všichni přímo a naléhavě vyslovíme pro to, aby Rusko a Čína zaplatily za to, že brání pokroku a blokují situaci, což nadále není přijatelné,“ podotkla Clintonová. Zároveň zdůraznila, že je zapotřebí prosadit ženevský plán, s nímž souhlasily i Rusko a Čína. „Byly pro politické předání moci. Je třeba prosadit rezoluci, která upřesní podmínky pro případ, že tento plán nebude plněn, a to včetně článku VII Charty OSN,“ dodala Clintonová.

Hillary Clintonová na konferenci v Paříži
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Rusko dnes popřelo, že stojí za Asadem. Ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek přiznal, že Německo Moskvu v červnu žádalo o to, aby Asadovi poskytlo azyl. Lavrov prohlásil, že to Rusové považovali za vtip. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes vyloučil, že by Asada mohla přijmout některá z velkých zemí jako Rusko, Francie, USA nebo Čína.

Mezinárodní tlak na Damašek sílí, míní Fabius

Fabius také  uvedl, že by konference měla rozšířit prostor pro sankce proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Fabius se před zahájením jednání v rozhlasové stanici Europe 1 vyjádřil k možnému Asadovu exilu. Dnešní pařížskou konferenci považuje především za ukázku toho, že „mezinárodní tlak (na Damašek) sílí“. Řekl také, že opozici je třeba poskytnout další podporu v podobě komunikačního zařízení a že je třeba posílit humanitární pomoc Syřanům. Fabius na konferenci také potvrdil zprávu o dezerci zatím nejvýznamnějšího Syřana - člena elitních Republikánských gard brigádního generála Manafa Tlase.

Ve čtvrtečních bojích v Sýrii podle opozice zemřelo na 90 osob, dnes se strhly prudké boje v damašské čtvrti Kfar Súsa a další jsou hlášeny ze severosyrského Idlibu. Jako každý pátek se i dnes mají konat další demonstrace. Pravidelně je svolává opozice, dnes pod heslem Lidová osvobozovací válka.