Kebabové vraždy stály místo šéfa saské kontrarozvědky

Drážďany - Reinhard Boos, šéf Úřadu na ochranu ústavu německé spolkové země Sasko, se nečekaně vzdal funkce. Odstupuje kvůli skandálu kolem vyšetřování neonacistické skupiny ze saského Zwickau, která má údajně na svědomí vraždy přistěhovalců z Turecka a Řecka. Proto se celý případ označuje jako „kebabové vraždy“.

Saský ministr vnitra dnes oznámil, že ho Boos požádal o přeložení k 1. srpnu. Úřadu se na vlastní žádost vzdal už šéf celoněmecké kontrarozvědky Heinz Fromm i vedoucí tohoto úřadu ve spolkové zemi Durynsko.

Neonacistická buňka Národně-socialistické podzemí má údajně na svědomí devět vražd imigrantů z let 2000 až 2006 i smrt jedné policistky. Dva členové skupiny loni v listopadu krátce před zatčením ve Zwickau spáchali sebevraždu, jednu ženu policisté na místě zatkli.

Německá veřejnost policii kritizuje za to, že vražedné komando odhalila teprve pět let poté a dopadení vrahů trvalo zbytečně dlouho. Ve vazbě jsou už čtyři podezřelí, dva další spáchali sebevraždu. Úřady kvůli sérii neonacistických vražd chystají další preventivní opatření včetně vytvoření databáze nebezpečných pravicových extremistů. Někteří politici hovoří o případném zákazu krajně pravicové neonacistické Národně-demokratické strany Německa (NPD).