Při útocích armády v Damašku údajně zahynulo dalších 100 lidí

Damašek - Při tvrdých nedělních střetech opozice se silami režimu prezidenta Bašára Asada, které jedna syrská nezisková organizace označila za bezprecedentní od počátku konfliktu, prý přišlo v hlavním městě Damašku o život více než sto lidí. Informovala o tom dnes agentura AFP. Vláda popřela, že by při čtvrtečním útoku na vesnici Trímsa použila těžké zbraně.

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) uvedla, že v neděli v syrské metropoli zemřelo při střetech 105 lidí, z toho 48 civilistů, 16 povstalců a 41 vládních vojáků. Podle syrského ministerstva zahraničí, které citovala agentura AP, ale zahynulo „jen“ 37 ozbrojenců a dva civilisté. Z nezávislých zdrojů tyto informace nelze ověřit.

„Armáda pravidelně ostřeluje minomety několik čtvrtí,“ řekl AFP o bojích v Damašku šéf OSDH Ramí Abdar Rahmán, který je označován za mluvčího syrské opozice. Podle něj intenzita bojů v hlavním městě za 16 měsíců trvajícího střetu nikdy nebyla tak intenzivní.

Boje v Damašku
Zdroj: ČT24

Tanky v ulicích hlavního města

Boje se odehrávaly hlavně v jižních částech hlavního města, zejména ve čtvrtích Kafár Súsa, Nahr Aišá, Sidí Kadád a Tadamona. Do posledně jmenované podle povstalců vjely i tanky. Vládním silám se prý ale zatím ovládnout tyto oblasti nepodařilo. Obyvatelé z některých částí města prchali, v jiných blokovali silnice hořícími pneumatikami.

Vláda ten samý den na tiskové konferenci v Damašku popřela, že by při čtvrtečním útoku na vesnici Trímsa použila těžké zbraně. Pokud by se podezření prokázalo, znamenalo by to porušení dohody uzavřené s OSN a velvyslancem Ligy arabských států Kofim Annanem. Dle tzv. ženevských konvencí mohou být bezohledné útoky na civilisty nebo zdravotní personál či ničení základních služeb, jako je voda a elektřina, posuzovány jako válečné zločiny.

Zatímco v Sýrii stále umírají lidé a i nadále se tam bojuje, ve světě neustává mezinárodní diplomatická aktivita s cílem ukončit tento krvavý konflikt. Mezinárodní výbor Červeného kříže jej označil za občanskou válku.

Vydáno pod