Smrtící injekce už není koktejl různých látek

Austin - Už šestého odsouzeného letos popravili v americkém Texasu. Tamní úřady poprvé za posledních 30 let použily smrtící injekci, ve které byla pouze jediná účinná látka místo obvyklých tří. Podobně jako některé další státy musel Texas začít používat k popravám pouze jedno sedativum, protože jiné, dřív používané látky, už nejsou dostupné.

Americký stát Texas ve středu popravil letos už šestého odsouzence. Byl jím Yokamon Hearn, který v roce 1998 dostal nejvyšší trest za únos a vraždu. Tehdy devatenáctiletý mladík napadl s partou kamarádů muže, unesli ho v jeho vlastním autě a pak ho zabili. Muž zemřel poté, co mu vrazi vpálili deset ran do hlavy. Hern byl jako jediný ze skupiny útočníků odsouzen k smrti, přitížilo mu to, že se už v minulosti podílel na několika napadeních. 

Vůbec poprvé za třicet let zabila odsouzeného pouze jedna látka. Texas přistoupil ke změně složení smrtící injekce kvůli tomu, že státním úřadům došly zásoby dříve užívaných barbiturátů. Úřady ho popravily smrtící dávkou anestetika pentobarbital sodný. V Texasu se každoročně vykoná nejvíc poprav ze všech amerických států. Za posledních 30 let zde bylo usmrceno 483 odsouzených. Do konce roku se ve státě plánuje ještě dalších osm poprav, z toho tři v srpnu.

Vydáno pod