Muž chtěl s modelem letadla zaútočit na Pentagon, odsedí si 17 let

Washington - Američan sympatizující s al-Káidou přiznal, že chtěl pomocí dálkově ovládaných modelů letadel vyhodit do povětří Pentagon a budovu Kongresu. Žalobci a obhájci se dohodli na 17letém trestu vězení - polovině doby, která mu hrozila, kdyby jeho případ dospěl k soudu. FBI zatkla 26letého muže bangladéšského původu loni v září po několikaměsíční operaci. Své plány vyzradil agentům, kteří se vydávali za členy al-Káidy.

Rezwan Ferdaus si za svůj cíl vybral symbol americké armády a jednu z nejlépe střežených budov na světě. Pentagon prý podle něj představuje hlavu a srdce hada, kterému je třeba zasadit ránu. Útok připravoval v opuštěném skladu ve městě Ashland.

Vystudovaný fyzik nakoupil výzbroj - granáty, 6 kulometů, přes 10 kilo plastické trhaviny. Netušil ale, že jeho dodavateli jsou tajní federální agenti FBI. Během několika schůzek jim svůj plán prozradil. Agentům v přestrojení se navíc svěřil, že shání kontakty na al-Káidu, které chce nabídnout svoje služby.

Rezwan Ferdaus
Zdroj: ČT24

Dalším terčem měla být budova amerického Kapitolu. Ferdaus podle FBI plánoval svatou válku proti Spojeným státům víc než rok. Islámským radikálem se údajně stal díky sledování videí na internetu a hodlal odjet do zahraničí s cílem vycvičit se spolu se svými bratry.