V syrském Halabu zaútočily vládní stíhačky

Washington - Na pozice rebelů ve východní části syrského Halabu (Aleppu) dnes podle BBC zaútočily vládní stíhačky, což znamená výraznou eskalaci konfliktu. Ofenzivu v Halabu zahájili protivládní rebelové už o víkendu, když se snažili vytlačit z města vládní jednotky. Podle syrské opozice zabily jednotky věrné prezidentu Bašáru Asadovi 30 poutníků u zátarasu poblíž mešity ve vesnici Šaríá severovýchodně od města Hamá. Syrská policie dnes také zatkla údajného pachatele atentátu na bezpečnostní představitele země v Damašku. Svět vyděsilo pondělní prohlášení syrské vlády o chemických a biologických zbraních. Opozice upozorňuje na to, že režim už nechal jejich část převézt k hranicím. Syrská vláda ale ujišťuje, že tyto zbraně jsou určené pouze pro případ vnější agrese proti Sýrii. Turecko nicméně k hranicím se Sýrií vyslalo vojáky trénované pro případ útoku chemickými zbraněmi. Asadův režim opustila šéfka zastupitelství na Kypru. Podle opozičních aktivistů se začaly přesouvat další tisícovky vojáků a vojenská technika k městu Halab.

Syrské úřady oznámily, že zatkly osobu, která stojí za útoky na představitele režimu v Damašku. Podle všeho podezřelý pracoval na bezpečnostním velitelství v Damašku. Při útoku z 18. července zahynul ministr obrany, syrský generál a Asadův švagr. O dva dny později podlehl zranění i šéf národní bezpečnosti. Zatčeným je zaměstnanec Národní bezpečnostní rady, v jejímž sídle byl atentát spáchán. Spekulovalo se přitom o tom, že atentátník musel mít blízko k nejvyšším kruhům Asadova režimu, mělo se za to, že útočníkem byl jeden z členů ochranky.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová dnes vyslovila přesvědčení, že území obsazené rebely by mohlo v zemi vytvořit bezpečnou zónu. Dodala, že pro prezidenta Bašára Asada ještě stále není pozdě na dohodu o předání moci syrské opozici. Tím by podle ní zabránil dalšímu násilí v zemi. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan se domnívá, že syrská opozice je k vítězství blíže než kdykoli předtím. Také francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius řekl, že Asad padnout musí.

Následky bojů v Sýrii
Zdroj: ČT24

USA zvedají varovný prst

Spojené státy varovaly Sýrii před použitím chemických zbraní. Podle prezidenta Baracka Obamy by v takovém případě jeho země dohnala tamní režim k odpovědnosti. Damašek včera poprvé přiznal, že vlastní chemické a biologické zbraně. Sýrie by je prý použila jen v případě zahraniční intervence.

„Prezidentu Asadovi a lidem kolem něj dáváme jasně najevo, že se svět dívá a že budou dohnáni k zodpovědnosti mezinárodním společenstvím a Spojenými státy v případě, že udělají tu tragickou chybu a použijí chemické zbraně,“ varoval Sýrii Obama.

Chemické zbraně v Sýrii

  • Sýrie má údajně čtvrtý největší arzenál chemických zbraní na světě
  • podle Spojených států má Sýrie program na výrobu chemických zbraní od 80. let
  • zbraně produkuje Sýrie ve třech výrobních centrech, jedním z nich je Al Safír jihovýchodně od Halabu, dále pak jsou výrobní centra v Homsu a Hamá
  • režim má od konce 90. let údajně zásobu yperitu, sarinu nebo látky VX
Barack Obama
Zdroj: ISIFA/EPA/MONICA M. DAVEY

Varování přichází poté, co mluvčí syrského ministerstva zahraničí Džihád Makdisí poprvé připustil, že má režim chemické zbraně. Tvrdí přitom, že jsou uloženy na bezpečném místě a že by je režim nikdy nepoužil proti civilistům. Nevyloučil ovšem jejich užití v případě „zahraniční agrese“.

Opoziční Syrská svobodná armáda (FSA) ale varuje, že vláda nechala převézt část chemických zbraní na letiště u hranic státu. „My, členové velení FSA, víme přesně, kde tyto zbraně jsou. Oznamujeme, že (prezident Bašár) Asad některé z nich a také zařízení na míchání chemických látek rozmístil na letištích u hranice,“ uvedla FSA.

Zprávy o chemických zbraních v Sýrii vyvolaly znepokojení i v Izraeli. Ten oznámil, že je odhodlán zabránit tomu, aby se tyto látky, stejně jako další moderní zbrojní systémy syrského arzenálu, dostaly k radikálnímu hnutí Hizballáh v Libanonu.

Moskva, dosavadní spojenec Damašku, dnes také varovala Sýrii před použitím chemických zbraní. „Ruská strana vychází z toho, že syrské úřady budou nadále přísně dodržovat mezinárodní závazky,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Připomnělo, že Damašek v roce 1968 ratifikoval protokol, který zapovídá nasazení chemických zbraní jako bojového prostředku.

V Homsu a Halabu se bouří vězni

Opozice je ochotná přistoupit na to, že by po odchodu Asada zemi dočasně vedl zástupce jeho režimu. „Souhlasíme s tím, že Asad odstoupí, že jeho pravomoci budou předány osobě spjaté s režimem a ta Sýrii povede po přechodnou dobu, podobně jako tomu bylo v Jemenu,“ sdělil mluvčí Syrské národní rady George Sabra.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/AP Photo

Mezitím se v zemi dál bojuje. Syrští rebelové hlásí tvrdé střety s armádou z Halabu. Vojenská raketa tady v jedné městské části zabila dítě, tvrdí aktivisté. Štáb americké televize CNN pronikl do městečka Atareb nedaleko Halabu. Syrská armáda tam po sobě zanechala naprostou spoušť. Město po odchodu armády a snajprů ovládla skupina rebelů, kteří ještě pořád narážejí v ulicích na lidi loajální Asadovi. 

Bojuje se i v Damašku, vojáci v částech, které vydobyli z nadvlády opozice, prohledávají dům od domu a hledají rebely. Civilisté ze čtvrti Kabún si stěžují, že nemohou opustit své domovy. Výbuchy a střelba jsou slyšet v centru města Homs.

Mrtvé vězně prý odmítli předat rodinám

Opozice tvrdí, že se vládní jednotky zaměřily na věznice, v nichž je mnoho Asadových oponentů. V halabské věznici se bouří vězni, pokusili se utéct. Při rebelii zemřelo nejméně 15 vězňů. Vojáci prý odmítli mrtvé vynést z věznice a předat těla rodinám. „V blízkosti věznice bojuje FSA s vládními jednotkami,“ sdělil svědek televizní stanici. Vojáci do budovy vhodili slzný plyn a uvnitř vzplál požár. Budovu pak vojáci ostřelovali z vrtulníků.

Podle opozičních aktivistů se dnes stáhly tisícovky vojáků i s obrněnými vozidly ze strategické náhorní plošiny v oblasti Džabal az-Závíja a zamířily k Halabu. „Dobrá zpráva je, že odešli z Džabal az-Závíje, špatná zpráva je, že směřují k Halabu,“ cituje Reuters nejmenovaný povstalecký zdroj z provincie Idlíb.

Armádní jednotky se pokoušejí ovládnout situaci také ve věznici v Homsu, kde se taktéž bouří vězni. Zní tady střelba a výbuchy, podle aktivistů tady zemřeli už dva vězni. Ve věznici údajně panovaly „katastrofické humanitární podmínky“. Oficiální syrské zdroje popřely, že by byla ve věznici vzpoura.

Odhaduje se, že v Sýrii zůstalo kvůli bojům až 1,5 milionu lidí bez domova. Už 115 tisíc Syřanů uprchlo do zahraničí. Podle Červeného půlměsíce je skoro 43 tisíc uprchlíků v Turecku, skoro 35 tisíc v Jordánsku, kde OSN buduje uprchlický tábor pro 110 tisíc lidí. Dalších 30 tisíc Syřanů uprchlo do Libanonu. Část uprchlíků přijal i Irák, který včera otevřel hraniční přechody.