Brooksová i Cameronův mluvčí budou kvůli odposlechům čelit žalobě

Londýn -  Bývalý mluvčí britského premiéra Davida Camerona Andy Coulson a bývalá šéfka novin Ruperta Murdocha Rebekah Brooksová budou obžalováni kvůli přestupkům týkajícím se nezákonných odposlechů. Obviněným hrozí až dva roky vězení. Skandál s odposlechy spojenými s Murdochovým tiskem Británii šokoval. Celkem bude obžalováno 8 lidí v souvislosti s 19 obviněními. Murdoch již minulý týden oznámil, že kromě dalších funkcí opouští dozorčí radu News International.

Rebekah Brooksová, Andy Coulson a šest bývalých novinářů a zaměstnanců již neexistujícího bulvárního listu News Of the World (NoW) jsou obviněni z toho, že se snažili v období od října 2001 do srpna 2006 zachytit komunikaci jiných lidí.

Brooksová bude čelit třem obviněním - jedno z nich se přitom týká nepovoleného přístupu do telefonu zavražděné školačky Milly Dowlerové, další odposlechů odborářského předáka Andrewa Gilchrista. „Nejsem vinna. V době, kdy jsem byla šéfredaktorkou, jsem nedávala povolení k odposlechům a ani jsem o nich nevěděla,“ cituje BBC Brooksovou.

Komentář Jana Jůna (zdroj: ČT24)

Coulson je rovněž obviněn v souvislosti s případem Dowlerové. Právě odhalení toho, že byl telefon školačky nabourán, vedlo loni v červenci k uzavření bulvárních novin News of the World. Clkem čelí čtyřem různým obviněním.

Mezi oběti, kterým se někdo nahackoval do telefonu, patří ale i bývalý ministr vnitra David Blunkett, stejně jako herec Jude Law, jeho exmanželka Sadie Frost a herečka Sienna Miller.

Andy Coulson
Zdroj: Getty Images News/Peter Macdiarmid

Mezi další osoby, které byly obviněny, patří bývalý šéfredaktor News of the World Stuart Kuttner, redaktor zpravodajství Greg Miskiw, asistent editor Ian Edmondson, reportér Neville Thurlbeck, asistent editor James Weatherup a soukromý detektiv Glenn Mulcaire, píše BBC.

Kauza se rozšiřuje dál a dál

Britská policie mezitím rozšířila vyšetřování nekalých praktik v britských médiích i na bulvární listy patřící skupinám Trinity Mirror a Express Newspapers. Uvedla to zástupkyně šéfa Scotland Yardu Sue Akersová.
   
Vyšetřování se nejprve zaměřovalo na odposlechy, kterých se dopouštěli novináři v britských bulvárech Ruperta Murdocha. Později se rozšířilo i na neoprávněné pronikání do počítačů a na uplácení policistů výměnou za informace.

Murdochova aféra s odposlechy
Zdroj: ČT24

Poté, co skandál propukl před rokem naplno a vedl k uzavření Murdochova nedělníku News of the World, byla ustavena i nezávislá vyšetřovací komise pro etiku v médiích vedená soudcem Brianem Levesonem.