Denverského vraha obžalují bez kamer

Washington – Bez přítomnosti televizních kamer bude příští pondělí oficiálně obžalován šílený střelec James Eagan Holmes, jenž minulý pátek na premiéře filmu o Batmanovi v Denveru postřílel 12 lidí. Coloradský soudce v úterý zakázal v soudní síni kamery i jinou nahrávací techniku. Vlastní proces zřejmě nezačne dřív než za rok. Holmesovi by mohl hrozit trest smrti.

Soud odmítl žádost místních médií a naopak vyhověl Holmesovým obhájcům. Ti si stěžovali na přítomnost kamer už při pondělním předběžném slyšení, kdy Holmes před soudce předstoupil poprvé. Měl vlasy obarvené na červeno a jednání sledoval s nepřítomným pohledem. Během doby, kdy dění v soudní síni přenášela televize, nepromluvil.

Při střelbě v pátek časně ráno při představení filmu Temný rytíř povstal v kině na předměstí Denveru v Auroře zahynulo 12 lidí a dalších skoro 60 bylo zraněno. Jedenáct z nich je stále v kritickém stavu. Holmes plánoval čin dlouho dopředu, motiv je stále nejasný.

Christian Bale v roli Batmana
Zdroj: ČT24

Bale navštívil v nemocnici Holmesovy oběti

Christian Bale, hvězda nového batmanského filmu, navštívil v úterý v nemocnici sedm lidí, které při páteční premiéře v Denveru Holmes zranil. Osmatřicetiletý oscarový herec také poděkoval lékařům za jejich péči. Doprovázela ho i jeho manželka Sibi Blazicová. „Pro pacienty to bylo přínosné. Doufáme, že (tato návštěva) na ně bude mít léčivé účinky,“ uvedl šéf kliniky Bill Voloch.

Bale již brzy po tragédii podle AP vyjádřil své zděšení nad činem: „Slova nemohou vyjádřit, jakou hrůzu cítím. Samozřejmě nemohu plně rozumět bolesti rodin obětí a jejich přátel, ale mé srdce je s nimi.“

Po útoku v Denveru bylo odloženo vydání komiksu s Batmanem

Nejnovější komiks ze série s Batmanem vyjde o měsíc později, než se plánovalo. Nakladatelství DC Entertainment se rozhodlo po tragédii v Denveru jeho vydání odložit. Původně se měl komiks objevit na pultech dnes. „Z úcty k obětem a jejich rodinám se DC Entertainment rozhodlo odložit o měsíc vydání BATMAN INC #3, protože v komiksu je obsah, který by mohl být vnímán jako necitlivý ve světle nedávných událostí,“ uvedlo DC Entertainment v prohlášení.

DC Entertainment nezveřejnila podrobnosti o obsahu, který by mohl být vnímán jako necitlivý. Ilustrátor série Batman Inc. Chris Burnham napsal na Twitter, že „odklad nastal kvůli některým hodně pochmurným obrázkům, které by s ohledem na vraždy v Auroře byly naprosto nevhodné“.

Holmes se účastnil univerzitního neurologického výzkumu

James Holmes se poslední rok účastnil doktorského programu na Coloradské univerzitě. Univerzita odmítla sdělit, co konkrétně Holmes studoval. Neuvedla ani, zda existovaly jakékoli varovné signály toho, co jednoho dne muž spáchá. Spolu s vědci a třemi desítkami spolužáků se s podporou prestižního federálního grantu Holmes účastnil prvního roku programu zasvěceného neurologii, který studoval otázky, jak funguje mozek, jaké jsou jeho poruchy, případně se podílel na vývoji nových léků na epilepsii a další choroby. Nešlo ale ani o vědy týkající se lidského chování či o psychologii, uvádějí odborníci.

Americké úřady už dříve uvedly, že Holmes začal shromažďovat střelné zbraně v době, kdy studoval neurologii. Do programu se zapojil v červnu 2011 poté, co získal grant Národního zdravotního institutu pokrývající jeho školné a poskytující 26 000 dolarů ročně na životní náklady.

V USA stoupl počet prodaných zbraní

Po denverském masakru prudce stoupl v USA prodej zbraní. Lidé se totiž obávají, že se politici budou snažit držení zbraní omezit. Colorado za tři dny mezi pátkem a nedělí prověřilo 2 887 lidí, kteří si chtěli koupit zbraň, což je o 43 procent více než ve stejném období před týdnem. Podobný trend je patrný i v dalších částech Spojených států. Florida v pátek zaznamenala nárůst o 14 procent oproti týdnu předtím, Oregon v pátek a v sobotu o 11 procent oproti měsíci předtím a Kalifornie za čtyři dny od pátku o deset procent oproti předchozímu měsíci. Výrazný nárůst zájmu zaznamenaly také některé školy nabízející kurzy v zacházení se zbraněmi.

Podobná reakce na tragické události není v USA neobvyklá. Krvavá střelba většinou rozvíří debatu o právu držet zbraně, které je garantováno ústavou, a roli, kterou v jeho omezení má hrát americká vláda. Řada Američanů v takovou chvíli kupuje zbraně do zásoby, pro případ, že by skutečně došlo k omezení jejich nákupu a vlastnictví.