Německý soud prohlásil volební systém v zemi za protiústavní

Karlsruhe – Německý ústavní soud rozhodl, že příští všeobecné volby do Spolkového sněmu se musejí uskutečnit podle nového volebního systému. Prohlásil totiž systém, který loni prosadila vládní koalice kancléřky Merkelové, za protiústavní. Skončily tak mnoholeté dohady o zásadách dělby poslaneckých křesel v Německu. Nejbližší parlamentní volby by měly v Německu proběhnout za rok na podzim.

Podle soudu dosavadní systém v mnoha ohledech odporuje právu politických stran na rovnou příležitost ve volbách. Spory mezi vládní koalicí a opozicí panovaly ohledně podoby volebního systému především kvůli dodatečným mandátům, z jejichž přidělování těží v Německu velké strany na úkor těch menších. 

Protože mezi stranami nedošlo k dohodě, prosadila vládnoucí koalice křesťanských demokratů (CDU) a liberálů před rokem na vlastní pěst novelizaci, proti které následně podali opoziční sociální demokraté (SPD), Zelení a více než 3 000 občanů u ústavního soudu stížnost. 

Dodatečné mandáty vznikají, když některá ze stran získá více přímých mandátů ve volebních obvodech, než jí přísluší podle poměrného zastoupení, které se propočítává z hlasů odevzdaných stranickým kandidátkám. Při parlamentních volbách v roce 2009 tak například tímto způsobem získala konzervativní formace CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové všech 24 dodatečných mandátů. 

Již roku 2008 označil soudce z Karlsruhe předchozí volby za částečně protiústavní a požadoval úpravy systému.