Pokračují boje o Halab, armáda prý chystá ofenzivu

Damašek - Syrská armáda pokračuje už sedmým dnem v ostřelování severosyrského Halabu (Aleppa) a bojuje se i v Damašku. V příštích dnech se podle bezpečnostních zdrojů údajně vládní jednotky chystají zahájit rozsáhlou ofenzivu na město a od středy už na jeho okrajích shromažďují posily. Podle generálního tajemníka OSN by se světové mocnosti měly rychle sjednotit a ukončit krveprolití v Sýrii. Pan Ki-mun při návštěvě Sarajeva připomněl nerozhodnost mezinárodního společenství v 90. letech, kdy se nepovedlo zabránit genocidě v bosenské Srebrenici.

Granáty podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) dopadaly do nejméně dvou čtvrtí Halabu. Zabito bylo prý zatím jedno dítě a sedm lidí utrpělo zranění. Střety propukly dnes také v palestinském uprchlickém táboře Jarmúk na jihu Damašku. Při raketovém ostřelování byly v podvečer v damašské čtvrti Jalda zabity na dvě desítky lidí. Násilnosti byly hlášeny v provincii Dajr az-Zaur na východě a ve městě Hamá ve střední části země, kde si podle opozičních zdrojů vyžádaly nejméně čtyři mrtvé.

Halab je druhé největší syrské město a bitva o něj by mohla zásadním způsobem ovlivnit další průběh bezmála 17 měsíců trvajícího protivládního povstání v Sýrii. Podle velitele povstaleckých sil Abú Umara rebelové ovládají asi polovinu města a odrazili nejméně dva velké útoky. Ve středu při bojích ve městě podle opozice zahynulo 15 lidí, v noci na dnešek se ale na řadě míst v Halabu konaly demonstrace proti pokračující vládě prezidenta Bašára Asada.

V Halabu je přibližně 2 000 povstalců, které posílilo až 2 000 rebelů z jiných míst. Armáda by prý svou chystanou ofenzivu mohla zahájit v pátek nebo v sobotu. Na bitvu o Halab se připravují také rebelové, zásobují se municí a zdravotnickým materiálem, po městě rozmístili odstřelovače a zřídili kontrolní stanoviště.

Oběti bojů v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Shaam News Network

Ve středu si boje v zemi podle OSDH vyžádaly životy 143 lidí - 75 civilistů, 41 vojáků a 27 povstalců. Sýrie neumožňuje zahraničním novinářům působit v zemi a zprávy o obětech ani situaci v Halabu není možné ověřit.

Arabské státy ve středu oznámily, že předloží novou syrskou rezoluci Valnému shromáždění OSN. Text, který připravuje Saúdská Arábie, podle televize Al-Arabíja zdůrazní hrozbu použití chemických zbraní režimem prezidenta Bašára Asada a vyzve k politickému přechodu a vzniku demokratické vlády v zemi. Rezoluce předložené Valnému shromáždění OSN na rozdíl od rezolucí v Radě bezpečnosti OSN nelze vetovat. V Radě bezpečnosti svého práva veta využívají stálí členové Rusko a Čína, kteří tak zablokovali již několik syrských rezolucí.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes Damašek obvinil, že „svěřil“ pět oblastí na severu Sýrie povstalcům ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Ankara by prý mohla využít své právo pronásledovat kurdské rebely i na území Sýrie. Asada a jeho spolupracovníky Erdogan vyzval k odchodu a uvedl, že pokračují přípravy na „novou éru“.

Rozhovor s Emilem Souleimanovem (zdroj: ČT24)

Pan Ki-mun jako první šéf OSN navštívil bosenskou Srebrenici

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který dnes jako vůbec první šéf OSN navštívil Srebrenici, varoval světové mocnosti, aby v Sýrii neopakovaly chyby z Bosny. Mezinárodní společenství podle něj učinilo příliš málo, aby zabránilo masakru ve Srebrenici, kde bosenskosrbské jednotky v červenci 1995 povraždily na osm tisíc muslimských mužů a chlapců. „Srebrenica je jednou z nejčernějších kapitol moderní historie,“ řekl Pan u srebrenického památníku. „OSN svou odpovědnost nenaplnila a mezinárodní společenství nezabránilo genocidě,“ zdůraznil.

Pan Ki-mun na návštěvě Srebrenice
Zdroj: Amel Emric/ČTK/AP