Italové prozkoumají Garibaldiho ostatky

Řím – V Itálii exhumují tělo italského národního hrdiny Giuseppa Garibaldiho, který se zasloužil o sjednocení Itálie. Měly by se tak ukončit spekulace o tom, zda je skutečně pohřben na místě, o kterém se to traduje. Souhlas k exhumaci po dvou letech přesvědčování dali Garibaldiho potomci. Píše o tom server BBC.

Italský generál a politik Garibaldi je považován za jednoho z hrdinů období sjednocování Itálie v 19. století. Zemřel 2. června 1882 ve věku 74 let a byl pohřben na italském ostrově Caprera severně od Sardinie, kde odpočívá po boku své poslední ženy a několika svých dětí. 

„V září otevřeme jeho hrobku a podíváme se, jestli je skutečně uvnitř. Je to způsob, jak zjistit pravdu. Pokud tam (jeho ostatky) jsou, měly by být lépe uchovány pro budoucnost. Pokud je nenalezneme, potom bychom měli přestat lhát turistům, že tu leží Garibaldi, když zde ve skutečnosti není,“ prohlásila pravnučka slavného Itala. 

Právě místo posledního odpočinku Giuseppa Garibaldiho je předmětem spekulací. Garibaldi si přál podle závěti pouze skromný pohřeb a zpopelnění, jenže jeho tělo po smrti nabalzamovali a uložili do hrobu.