Končí léčba Tymošenkové? Podle Ukrajiny ano

Kyjev - Léčba vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové úspěšně skončila, brzy se proto může vrátit z nemocnice zpět do cely. „Mezinárodní komise složená z německých a ukrajinských lékařů na základě všech dostupných údajů o zdraví pacientky Tymošenkové a na základě počtu procedur, které absolvovala, poukázala na to, že rehabilitace byla úspěšně zakončena,“ prohlásila ukrajinská vicepremiérka a ministryně zdravotnictví Rajisa Bohatyrjovová. Podle německých lékařů ale bude léčba Tymošenkové v následujícím týdnu pokračovat.

Podle ministryně je Tymošenková velmi aktivní a měla již řadu schůzek. „A to ukazuje, že zdravotní stav pacientky se zlepšuje a že léčba dosáhla pozitivních výsledků,“ řekla. Zároveň dodala, že nejsou důvody k tomu, aby Tymošenková musela v nemocnici pobývat dlouhodobě. Bývalá ministerská předsedkyně si odpykává sedmiletý trest vězení za uzavření nevýhodné smlouvy o nákupu ruského zemního plynu.

Bohatyrjovová také prohlásila, že němečtí experti z berlínské kliniky Charité, kteří o někdejší premiérku pečují, z neznámých důvodů zrušili své návštěvy Tymošenkové. „Němečtí lékaři nebyli na Ukrajině a nevyšetřili Tymošenkovou již po 16 dní, s pacientkou komunikují jen telefonicky,“ uvedla ministryně. Šéf berlínské kliniky Karl Max Einhäupl dnes ale agentuře DPA řekl, že léčba Tymošenkové v následujícím týdnu bude pokračovat a že v pondělí na Ukrajinu odletí spolu s neurologem Lutzem Harmsem a rehabilitační expertkou Anett Reißhauerovou.

Einhäupl zároveň odmítl kritiku ukrajinských kolegů, kteří mají výhrady k tomu, jakým způsobem léčbu Tymošenkové němečtí lékaři vedou. V otevřeném dopise německému parlamentu ukrajinští doktoři napsali, že Charité poškozuje jejich čest a vážnost. Také uvedli, že Němci léčbu záměrně prodlužují, což je podle Einhäupla absurdní.