Svému muži pomohla zabít čtyři dívky, nyní bude propuštěna

Brusel - Belgická justice rozhodla, že bývalá žena a spoluvinice belgického pedofilního vraha Marka Dutrouxe má být propuštěna na svobodu. Michelle Martinová svému muži pomohla v polovině 90. let unést šestici malých dívek, čtyři děti dlouhé trápení a znásilňování nepřežily. Zatím si ze svého třicetiletého trestu odpykala více než polovinu. Podle průzkumu je 93 procent Belgičanů přesvědčeno, že nynější propuštění Martinové je předčasné. Belgický veřejný žalobce se proti rozhodnutí odvolal.

Jasno má i Jean-Denis Lejeune, otec jedné ze zavražděných dívek. „Tahle žena si nezaslouží být součástí společnosti. Podle mě to je předčasné rozhodnutí,“ tvrdí. Jeho Julii bylo osm let, když ji v červnu 1995 Dutroux unesl. Policisté ji našli až rok poté, znásilněnou a pohřbenou na dvoře domu nedaleko Charleroi.

„Jsou zesměšněna práva obětí,“ myslí si advokát rodin obětí Georges-Henri Beauthier. Nic na tom prý nemění ani to, že dvaapadesátiletá žena bude muset svůj čas na svobodě trávit v klášteře v obci Malonne asi 60 kilometrů jihovýchodně od Bruselu. Plán jejího opětovného začlenění do společnosti také počítá s tím, že se žena nebude smět přibližovat k rodinám
obětí.

V polovině devadesátých let podobným utrpením jako Julie Lejeunová prošlo dalších pět dívek. Mark Dutroux a jeho žena Michelle Martinová děti dlouhou dobu věznili a zneužívali, čtyři z nich pobyt ve sklepní skrýši nepřežily. Bývalá učitelka činy svého chotě nejen kryla, ale rovněž se na nich podílela. Oběti svého manžela věznila a dvě osmileté dívky nechala zemřít hlady.

Katolička Martinová se chce vykoupit

Dutroux byl za své činy, které šokovaly celou Belgii, v roce 2004 odsouzen na doživotí. Jeho bývalá žena od belgického soudce dostala 30letý trest. „Paní Martinová u soudu řekla, že je sžírána výčitkami svědomí. Je zostuzena. Pokud bude propuštěna, nechce nikoho provokovat nebo ranit. Věřím, že chce jen najít způsob, jak se vykoupit,“ prohlásil obhájce vražedkyně Thierry Moreau, který zároveň podotkl, že jeho klientka už není stejnou ženou, která nastoupila v roce 1996 do vězení. Stala se z ní prý silně věřící katolička.

Mark Dutroux ještě před svou vražednou sérií v roce 1996 spáchal několik sexuálních deliktů. Dostal za ně třináctiletý trest, přes varování jeho vlastní matky byl ale předčasně propuštěn - stejně jako nyní jeho žena.

„Nevíme, o co přesně paní Martinová žádá. Nevíme ani, jakou kompenzaci paní Martinová obětem nabízí,“ poznamenal právník Beauthier. Propuštěná vězenkyně bude mít v malonneském katolickém klášteře k dispozici několik místností, do řádu ale vstoupit nehodlá. Sestry se v oficiálním prohlášení nechaly slyšet, že Martinovou přijímají při vědomí utrpění jejích obětí.

Dutrouxova exmanželka odejde do kláštera (zdroj: ČT24)

Proti osvobození Martinové se nepřímo vyjádřil také šéf vládních liberálů Charles Michel, který řekl, že rozhodnutí justice ukazuje potřebu bojovat za zavedení trestů, které nebude možné snižovat. Prokuratura nyní zvažuje, zda se proti osvobozujícímu soudnímu výroku odvolá. Martinová bude čekat na její postoj a další vývoj ve vězení. Advokát Martinové vyjádřil přesvědčení, že jeho klientka bude na svobodě asi za 14 dnů.