Táboroví vedoucí o ramadánu dodržovali půst, dostali vyhazov

Paříž – Čtyři muslimští vedoucí na dětském táboře ve Francii dostali vyhazov za to, že dodržovali během ramadánu půst. Píše o tom The Daily Telegraph. Místní úřady to zdůvodnily tím, že vedoucí kvůli hladu neměli nedostatek sil na to, aby děti ohlídali. Rozhodnutí vyvolalo pobouření u francouzských muslimských sdružení.

Vedoucí si najala radnice městečka Gennevilliers na předměstí Paříže, která pořádá letní sportovní tábor na jihu Francie. Jenže čtyři vedoucí dostali výpověď kvůli tomu, že o ramadánu drželi půst. Rozhodli o tom městští úředníci. Tvrdí, že kvůli nedostatku živin a tekutin způsobených půstem je v ohrožení zdraví a bezpečnost dětí na táboře.  

Zdejší radnice přitom odkazovala na tři roky starý případ, kdy postící se muslimka havarovala s autem a zranila při tom dítě.

Během ramadánu muslimové nesmějí až na některé výjimky od východu do západu slunce jíst ani pít.

Všichni čtyři vyhození vedoucí se rozhodli město Gennevilliers zažalovat. Ozvala se i muslimská sdružení. Nová socialistická vláda podle nich nedělá nic proti diskriminaci jejich souvěrců. „Náboženská svoboda je základní právo a za žádných okolností nelze nikomu zakázat, aby praktikoval náboženství, jež vyznává,“ řekl mluvčí Francouzské rady muslimského vyznání. Rada hodlá vedoucí v právním sporu s radnicí podpořit.